Pětice běžců se na půlmaraton připravuje s fakultou tělesné kultury

Tomáš Nádvorník při zátěžovém testu.
Foto: Martin Kučera
neděle 5. dubna 2015, 09:21 - Text: Martin Višňa

Na letošní Olomoucký půlmaraton se pod dohledem trenéra Jana Brtníka a odborníků z fakulty tělesné kultury připravuje pětice běžců. Jeden chce trasu zvládnout za hodinu a půl, další ji poběží poprvé. Za sebou už mají důkladné vstupní měření a diagnostiku.

Skupina se rekrutovala z pravidelných běžeckých tréninků Jogito ergo sum, které se konají každou středu na atletickém stadionu pod hlavičkou portálu Radost z pohybu. „Trenér nabídl, že pět z nás připraví na půlmaraton, tak jsem se bez váhání přihlásila. Od přípravy očekávám nejen zlepšení výsledkového času na půlmaraton, ale doufám, že mě bude motivovat k pravidelnému běhání i po jeho uběhnutí,“ svěřila se Klára Marecová z lékařské fakulty. 

Cíle: doběhnout nebo „jen“ zlepšit čas 

Podobné ambice má i sedmadvacetiletý technik Českých drah Tomáš Nádvorník. „Chci o několik minut zlepšit předloňský čas 1:47:11,“ prozradil. K běhu ho paradoxně motivovalo kolo, když před třemi lety dojel z Česka až k moři do Benátek. „Napadlo mě zkusit, co všechno dokážu zaběhnout, zkusil jsem i šílenosti typu Spartan Race. Nyní se chci plně věnovat tréninku na půlmaraton,“ řekl Nádvorník.

Sparing partnera pravděpodobně najde v Martinu Kučerovi, který se chce svým časem přiblížit co nejblíže k hranici 1:30. „Dříve jsem dělal atletiku, ale spíše kratší tratě. Vše se zlomilo s mým prvním půlmaratonem před dvěma lety, který jsem zvládl za 1:57. Od té doby jsem běhu propadl,“ prozradil zaměstnanec fakulty tělesné kultury.

Půlmaratonskou novickou je naopak absolventka policejní školy Lucie Kabešová. „Moje začátky s během nebyly nejúspěšnější, na střední škole jsem běh přímo nenáviděla. Po nástupu na vysokou jsem ale začala se spolužačkami běhat dvakrát až třikrát týdně na atletickém stadionu. Mým cílem je poprvé v životě zaběhnout celý půlmaraton, je to pro mě obrovská výzva,“ uvedla studentka filozofické fakulty, která před rokem uběhla deset kilometrů v půlmaratonské štafetě. 

Komplexní testování

Skupinu připravuje Jan Brtník, aktivní běžec a trenér atletického klubu, který absolvoval již sedm maratonů a deset půlmaratonů. „Věřím, že svými tréninkovými plány a zkušenostmi můžu této pětici pomoct nejen ke zdárnému dokončení Olomouckého půlmaratonu a zlepšení jejich času, ale i k tomu, aby si běh co nejvíce užívali a zůstali mu věrni co nejdéle,“ uvedl. Sám má smělé běžecké ambice. „Mám několik běžeckých snů jako maraton pod tři hodiny nebo účast na devadesátikilometrovém Comrades Marathon v Jižní Africe,“ vyjmenoval Brtník.

Sportovcům se dostane kvalitního podpůrného servisu po celé tři měsíce Půlmaratonské výzvy. Všichni již před několika dny absolvovali na fakultě tělesné kultury vstupní měření včetně maximálního zátěžového testu na běžícím pásu. „Provedli jsme komplexní antropometrické vyšetření, vyšetření tělesného složení a segmentální analýzu metodou bioelektrické impedance. Výsledky těchto měření slouží jako důležitý podklad pro stanovení optimalizovaného, individuálního tréninku,“ upřesnil Martin Sigmund, odborný asistent fakulty tělesné kultury, specializující se na sportovní antropologii.

„Z pohledu pozorovatele byl ten zátěžový test strašně zajímavý a srandovní. Ale jak člověk vyběhne na ten pás, tak ho smích přejde. Údajně mám ale celkem dobře stavěné tělo na vytrvalostní běhy,“ popsal dojmy z testování Tomáš Nádvorník. 

Jídelníček a regenerace 

Průběžná měření hodnotící změny tělesného složení budou probíhat každý měsíc, na závěr pak komplexní výstupní vyšetření. Kromě odborníků na testování jsou členy podpůrného týmu také výživová poradkyně Kateřina Gálová, jež sestaví každému jídelníček na míru, nebo fyzioterapeut Jan Habara, který se postará o správnou regeneraci běžců.

Půlmaratonskou výzvu běžci odstartovali 30. března. Pravidelné novinky z jejich tréninku a průběžné zajímavosti můžete sledovat na portálu Radost z pohybu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.