Ochranáři létali na laně nad Olomoucí

Ukázka letecké záchrany.
Foto: Martin Višňa
pondělí 9. června 2014, 11:33 - Text: Martin Višňa

Jaké to je, letět na laně pod vrtulníkem, si v minulém týdnu vyzkoušeli pracovníci katedry aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury. Ti ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje připravují kurz leteckého záchranářství pro studenty oboru Ochrana obyvatelstva.

„Letecká záchrana má svoje pravidla, která se musejí striktně dodržovat. V momentě, kdy se pasažér v podvěsu vykloní a třeba zamává známému, dostane se břemeno v podvěsu do rotace, kterou se nemusí podařit zastavit a může dojít k poškození zdraví. Kdo někdy byl na tobogánu a točil se v něm dokola, tak si to dokáže představit,“ upozornil vedoucí výcviku leteckých záchranářů Pavel Chvalina přítomné.

Než se pustil s kolegy do testování vzletových možností při plném zdravotnickém vybavení vrtulníku a nastavování nových podvěsových lan, vysvětlil, že je při zachraňování také nezbytné šetřit výkon vrtulníku. „Když se letí k místu provedení technické záchrany, nejdříve přistane na vhodném místě, kde se posádka zbaví vybavení, které nebude nezbytně potřebovat při samotném vyprošťování. Šetří se tím výkon stroje pro případ, kdy by nastala třeba vlivem termiky nebo změny proudění vzduchu nějaká nebezpečná situace a pilot se z ní potřeboval bleskově dostat. V horách se takto mohou podmínky změnit i během čtvrt hodiny,“ vysvětloval záchranář.

Nezapomenutelný zážitek

Poté se již na testovaných lanech vznesl nad heliport a okolní zástavbu Tabulového vrchu. Po dvou zkušebních letech s ním do vzduchu postupně vzlétli i dosud přihlížející vedoucí katedry a hlavní řešitel inovačního projektu Problémy bezpečnosti 21. století a ochrana obyvatelstva Zbyněk Janečka, grafička projektu Lucie Hrbáčková a studentka Ochrany obyvatelstva Renata Studená. Všichni tři se po přistání shodli na tom, že jde o jedinečný zážitek.

„Mnohem víc jsem se bála na Lipně, když jsem měla ve čtyřiceti metrech nad zemí přelézt zábradlí a slanit se dolů,“ vzpomínala po přistání na nedávný ochranářský kurz prvačka Renata Studená. Ani Lucie Hrbáčková se nijak zvlášť nebála. „Bylo to v pohodě, věřila jsem panu Chvalinovi, který mě jistil. Nahoře se sice nedalo chvílemi moc dýchat, ale byl to parádní pocit a adrenalinový zážitek. Dolů se mi vůbec nechtělo, hned bych si to zopakovala,“ uvedla Hrbáčková.

„Byla to taková ukázka toho, jak by mohl kurz probíhat. Od podzimu bych chtěl, aby byl zařazen do rozvrhu v rámci civilní nouzové připravenosti, dvě hodiny teorie, pak praxe,“ doplnil Zdeněk Melichařík, jeden z garantů projektových aktivit.

Inovace Ochrany obyvatelstva

Hlavním cílem evropského projektu Problémy bezpečnosti 21. století a ochrana obyvatelstva je inovace studijního programu Ochrana obyvatelstva, který garantuje katedra aplikovaných pohybových aktivit. Za jeho podpory již „ochranáři“ absolvovali například kurz lanových aktivit, odborné stáže u Horské služby nebo kurz vodní záchrany ze zmrzlé hladiny a brzy je čeká kurz technických sportů. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.