Ochranáři létali mezi nebem a zemí

Na 18metrovém laně.
Fotogalerie: Martin Višňa
pátek 19. prosince 2014, 14:23 - Text: Martin Višňa

Osmnáct metrů v podvěsu pod vrtulníkem a desítky metrů nad zástavbou Tabulového vrchu létali studenti oboru Ochrana obyvatelstva. Při civilní nouzové připravenosti absolvovali v minulém týdnu na olomouckém heliportu kurz zaměřený na problematiku leteckého záchranářství.

„Všechny činnosti spojené s leteckou záchranou jsou náročné. Pohyb vrtulníku v prostoru velmi dynamicky ovlivňuje průběh dané krizové situace a každá byť drobná chyba se snadno může změnit ve fatální problém,“ upozornil během přednášky vedoucí výcviku leteckých záchranářů Pavel Chvalina.

Dvanáctku posluchačů fakulty tělesné kultury krátce seznámil s tím, jak letecká záchranná služba funguje, jaké jsou nároky na její pracovníky nebo materiální vybavení a zejména jak probíhá přeprava osob v podvěsu pod vrtulníkem. Ta je stěžejním prvkem záchranných akcí v terénech těžko přístupných po zemi.

„Extrémním případem, kdy jsou na letecké záchranáře kladeny maximální nároky ze všech hledisek, jsou záchranné akce, při kterých je primární transport postiženého do místa, kde je možné mu poskytnout lékařskou pomoc. Klasickým příkladem jsou horolezci, kteří se zřítili se stěny a zůstali viset na laně. Specifická je také záchrana osob z vodní hladiny,“ uvedl Chvalina.

Přepravu osob v podvěsu pod vrtulníkem si po přednášce mohla pětice studentů vyzkoušet na vlastní kůži. Připoutáni na osmnáctimetrovém laně pod vrtulníkem absolvovali za pokynů Chvaliny kolečko po obloze nad zástavbou Tabulového vrchu.

„Věřila jsem mu. Je to profesionál, který ví, co dělá, spadnout by mě určitě nenechal, takže jsem strach neměla. Letadlem jsem už letěla, ale toto bylo úplně něco jiného. Nahoře nebylo zrovna nejtepleji, ale dalo se to vydržet. Je to zážitek na celý život,“ svěřila se s dojmy Žaneta Rosíková.

Podobně po přistání na pevnou zem hovořil také její spolužák Michal Ondráček. „Asi by mě letecké záchranářství i lákalo, ale určitě nebude jednoduché se k tomu dostat. Chci se směřovat spíše k policii, psovodům nebo pořádkové policii,“ prozradil Ondráček. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.