Na studentské konferenci došlo na vědu i macarenu

Konference plná barev.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 10. prosince 2015, 11:02 - Text: Martin Višňa

Sedm desítek studentů kinantropologických oborů z České republiky i zahraničí představilo svou práci na Konferenci plné barev, kterou hostila fakulta tělesné kultury. Nebyla nouze o precizně připravené prezentace, smích a také několik překvapení.

„Než se rozloučíme, rád bych splnil sen proděkanu Kudláčkovi. On se mi totiž jednou svěřil, že by si rád v aule před publikem zatančil macarenu,“ prohlásil s úsměvem hlavní organizátor konference, doktorand Ladislav Baloun, načež se sálem rozletěly tóny populárního hitu z devadesátých let. Celý organizátorský tým se s proděkanem dal do tance a publikum tleskalo.

Při úterním zahájení se v aule zase tančil break dance a gymnastky skákaly do výšky. I tak může začínat a končit vědecká událost, pokud se zabývá pohybem a pokud ji pořádají studenti. Konference plná barev byla ale především místem vzájemného setkání posluchačů tělovýchovných oborů, představením jejich diplomových prací a výzkumů a výměnou názorů.

Pohyb z mnoha úhlů pohledu

V šesti sekcích nakonec zaznělo pětasedmdesát příspěvků, které pokryly opravdu pestrou paletu témat souvisejících s pohybem člověka. Od biomedicínských problémů přes aplikované pohybové aktivity až k zážitkové pedagogice. „Popravdě jsme ani nečekali, že bude o konferenci takový zájem, překvapilo nás to. A když jsem se v průběhu bavil se členy odborných komisí ze sekcí, tak ti zase byli překvapeni kvalitou některých prezentací. Zatím se ke mně dostaly jen pozitivní ohlasy,“ uvedl Baloun.

Zatímco v jedné ze sekcí nejlepší příspěvek šalamounsky nevyhlásili, protože přínosné byly podle odborníků všechny, v pedagogické a psychologické kinantropologii komisi nejvíce zaujalo vystoupení Lucie Trhlíkové. Prezentovala výsledky srovnání pohybové aktivity a výskytu obezity u předškolních dětí v letech 2005 a 2015. „Zjistili jsme mimo jiné, že na pohybové aktivitě předškoláků mají velký podíl školky, zatímco odpoledne s rodiči už se děti tak nehýbou,“ přiblížila výzkum Trhlíková. „Moc mě to potěšilo, je to dobrý start mého doktorského studia,“ dodala ke svému prvenství.

Vynikající konference, krásné město

Vedle vystupujících studentů byly na programu také nejrůznější workshopy a přednášky zkušenějších odborníků, jakými jsou profesorka Hana Válková nebo Petr Řehoř. Dvoudenní pobyt v Olomouci si pochvaloval Sujit Chaudhuri z Budapešti, který hovořil o roli klíčových zaměstnanců v organizacích v 21. století. „Gratuluji organizačnímu týmu, byla to moc pěkná konference. Je tu příjemná, přátelská atmosféra, máte dobrou infrastrukturu a také krásné město,“ nešetřil lichotivými slovy.

Dvoudenní vědeckou událost zorganizovali studenti fakulty tělesné kultury ve spolupráci s kolegy z tělovýchovných fakult v Brně, Bratislavě a Praze. Garanci za průběh konference přezval proděkan neředínské fakulty Martin Kudláček. Organizaci hodnotil jako vynikající. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.