Na fakultě tělesné kultury se obmění dvě třetiny senátu

Volby do senátu pro období 2014–2017.
Foto: Martin Višňa
středa 9. dubna 2014, 14:32 - Text: Pavel Konečný, Martin Višňa

AKTUALIZOVÁNO – Pět senátorů akademického senátu na fakultě tělesné kultury obhájilo své mandáty pro další tři roky. V komoře vyučujících zůstávají i nadále David Smékal, Soňa Formánková, Jan Bělka a Jiří Kratochvíl. Ve studentské sekci obhájila svůj mandát Markéta Svozilová. Jediný, kdo kandidoval znovu a neuspěl, byl docent František Langer.

Volební účast byla nízká. K urnám přišlo 308 voličů a z odevzdaných hlasů byl jeden neplatný. Volila téměř polovina akademických pracovníků fakulty, ovšem pouze 12 procent studentů. „Důvodů je několik. Když se bavím se studenty, tvrdí, že o volbách nevěděli, pro některé zase nebyly důležité, protože nový senát nebude ve svém funkčním období volit děkana fakulty. Jistou roli určitě hrál i termín, kdy ve čtvrtek a v pátek už někteří studenti nemají výuku,“ komentoval volební účast místopředseda dosavadního senátu Josef Kaštil.

Nejvíce hlasů ve volbách obdržel současný senátor David Smékal. Těsně pod čarou zůstal z vyučujících Filip Neuls a mezi studentskými kandidáty Zuzana Řeháková.

„Volilo se spíše podle sympatií ke konkrétním lidem než podle pracovišť. David Smékal je pracovitý člověk, stejně tak třeba Soňa Formánková. Určitě je dobré, že působení senátu bude mít kontinuitu, noví lidé zase znamenají svěží vítr,“ myslí si Kaštil.

Mezi nováčky, kteří by v řadách senátu rádi přesvědčili o své pracovitosti, je i studentka prvního ročníku rekreologie Edita Maříková. „Už na střední škole jsem působila jako zastupitel školy v Zastupitelstvu mládeže Olomouckého kraje. Tady jsem pochopila, že nejsem ten typ člověka, co jen sedí a nadává. Ráda říkám svůj názor, ale umím i přijmout názor ostatních,“ uvedla nově zvolená senátorka.

V novém složení se senátoři poprvé sejdou nejdříve za měsíc. Ustavující schůzi svolá dosavadní předseda Jiří Kratochvíl po svém návratu z pracovní cesty v Austrálii. 

Předběžné volební výsledky s počty hlasů:

Vyučující:

David Smékal

143

Soňa Formánková

138

Michal Kudláček

114

Aleš Gába

104

Zbyněk Janečka

100

Jan Bělka

100

Zdeněk Svoboda

94

Ondřej Ješina

91

Jiří Kratochvíl

89

Josef Urban

86

 

Studenti:

Tomáš Mixa

127

Markéta Svozilová

111

Karolína Ořechovská

77

Edita Maříková

69

Tomáš Salaj

57

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.