Na fakultě tělesné kultury se mluvilo o neředínském horizontu

Diskuse o neředínském horizontu.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 4. března 2015, 12:44 - Text: Martin Višňa

Potřebuje Olomouc vymezovat další plochy pro bydlení? Jaká je společenská a ekologická hodnota zeleně na západě města? Tyto a další otázky ať přímo či nepřímo padly na včerejší diskuzi o neředínském horizontu, kterou na půdě fakulty tělesné kultury zorganizovalo Hnutí Duha.

Případné zastavění horizontu Neředína je tématem debat i poté, co olomoučtí zastupitelé schválili vloni na podzim nový územní plán města. Ke včerejší panelové diskuzi přijali pozvání náměstek primátora Aleš Jakubec, opoziční zastupitelé Tomáš Pejpek a Michal Krejčí, „člověk z lidu“ Vilém Skyba, další zastupitelé města či jeho částí, ale také architekti nebo majitelé pozemků v dotčené oblasti zasedli v publiku. Celkem přišlo na čtyřicet lidí.

Neředínský horizont

Jako neředínský horizont je označováno táhlé návrší zvedající se na západním okraji Olomouce na území městských částí Neředín a Nová Ulice. Jako dosud nezastavěná klidná lokalita s místy až divokou vegetací je vyhledáván obyvateli města k rekreaci a individuálním sportovním aktivitám. Hřeben mezi letištěm a heliportem záchranné letecké služby poskytuje výhled na panorama města i na široké okolí a siluetu Nízkého Jeseníku.

Za fakultu tělesné kultury usedl mezi panelisty proděkan pro rozvoj a vnější vztahy Radek Hanuš. Připomněl, že fakulta sídlí na okraji debatované oblasti v areálu, který dříve využívala sovětská posádka. „Nám se líbí neředínský horizont jako sportovně-rekreační zóna, kde se dá chodit na procházky, běhat, jezdit na kole. Zóna, která plynule navazuje na areál fakulty, kde v současnosti budujeme centrum zaměřené na podporu pohybové aktivity a zdravého životního stylu. Bylo by dobré, pokud by se to takto podařilo udržet. Tato problematika nás zajímá,“ potvrdil Hanuš.

Petice na programu zastupitelstva

Náměstek Jakubec upozornil, že se zastupitelstvo města bude na svém březnovém zasedání zabývat peticí Hnutí Duha pro záchranu horizontu, zároveň ovšem dodal, že změnu v územním plánu doporučovat nebude. „Chci jednat s péčí řádného hospodáře. V okamžiku, kdybychom iniciovali změnu plánu, mohou majitelé pozemků žádat po městu kompenzace, jejichž výši lze nyní těžko odhadovat,“ řekl Jakubec.

O potřebě dalších zastavěných ploch ve městě na úkor jiných a o možných spekulacích s pozemky pak hovořil architekt Tomáš Pejpek. Oponoval mimo jiné nevyčíslitelnou hodnotou kusu přírody ve městě, který nelze jednoduše nahradit. Navázal tak i na úvodní prezentaci historických fotek obyvatele Neředína Viléma Švece. Podle jednoho z přítomných majitelů parcel zase dlouho v Olomouci nevyrostla pěkná čtvrť s rodinným bydlením, a proto řada lidí z města odchází. Výstavbu u Okružní ulice vnímá jako příležitost.

„Co zastupitelé schválili, je celkem odvážná záležitost. Srovnal jsem územní plány Olomouce a Prostějova, které mají stejného zhotovitele. V Olomouci například neexistuje v regulativech žádná plocha pro sport, kdežto v Prostějově ano. Jsme tady vážně takoví pitomci, že nejsme schopni si vymínit tak důležitou věc?“ ptal se další z přítomných architektů Stašek Žerava. Zároveň podotkl, že toto setkání chápe jako začátek dalších diskuzí.

Diskuze na úrovni

Podobně to vidí i organizátorka Barbora Chmelinová z Hnutí Duha, které sledovalo vývoj přípravy územní dokumentace od samého počátku. „Největší přínos včerejší debaty vidím v tom, že se ukázalo, že neředínský horizont není jen záležitostí ekonomickou a ekologickou, ale že hosté představili i další pohledy na problematiku. Jsem ráda, že přišlo tolik lidí z magistrátu, z městských částí i třeba zástupci majitelů pozemků a že diskuze proběhla na úrovni bez nějakého vzájemného osočování,“ komentovala Chmelinová.

Její slova potvrdil i fakt, že opoziční zastupitel a ochránce přírody Michal Krejčí poděkoval Aleši Jakubcovi za to, že přišel a že chce o horizontu s veřejností komunikovat, i když na tomto setkání byl v menšině.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.