Na Českých akademických hrách bodovali zejména plavci a atleti

Z atletických závodů na hrách.
Fotogalerie: Martin Višňa
sobota 2. července 2016, 07:00 - Text: Martin Višňa

Pardubická sportoviště v posledním červnovém týdnu žila patnáctým ročníkem Českých akademických her. Mezi sportovci ze tří desítek vysokých škol se reprezentanti Univerzity Palackého neztratili. Na stupních vítězů byli nejčastěji k vidění v plaveckých a atletických disciplínách. (aktualizováno)

„Už nemám medaile kam dávat, mám jich plný pokoj. Budu si na ně muset pořídit nějakou skříňku,“ usmívala se Petra Vašinová, když jí pořadatelé na krk zavěsili zlatou medaili za nejlepší čas v běhu na 3000 metrů. O něco později převzala ještě bronz za třetí místo na patnáctistovce a sadu zkompletovala při vyhlášení štafety 4x 400 metrů, kde závodnice Univerzity Palackého skončily druhé.

O příčku úspěšnější byly štafety 4x 100 metrů. Během nich olomoučtí reprezentanti v ženské i mužské kategorii nedali konkurenci šanci. Z žen dále opanovala svoji soutěž například Adéla Balůsková ve skoku vysokém, Helena Tomková zvítězila na stovce přes překážky a čtyřstovce s překážkami dominovala Andrea Holleyová. Mezi atlety bodoval mimo jiné Tomáš Koudela prvním místem v kladivu a třetím ve vrhu koulí, Dominiku Záleskému jen o milimetry uteklo první místo ve sprintu na 100 metrů.

„Sedm zlatých medailí je pěkný úspěch. Některé výkony sice nejsou excelentní, ale nemůžu říct, že bych byl nespokojen. Zvláště bych vyzdvihl výsledky děvčat, která byla celkově úspěšnější než početnější mužská část naší výpravy,“ hodnotil úterní atletickou sklizeň koordinátor olomoucké reprezentace Vítězslav Prukner z katedry sportu fakulty tělesné kultury.

V té době již měli odsoutěženo také plavci, kteří v klasickém a zejména v ploutvovém plavání získali devatenáct medailí. Kompletní sadu cenných kovů si vyplavala Kateřina Kadlecová, zlatý hattrick si připsali Barbora Sládečková a Martin Mazáč, kteří se tak stali nejúspěšnějšími sportovci olomoucké reprezentace. Další individuální úspěchy přidala Eliška Maixnerová v badmintonu nebo David Procházka v orientačním běhu.

Také v kolektivních sportech Univerzita Palackého bodovala. Futsalisté svůj turnaj ovládli, dobře si vedli také reprezentanti pod basketbalovými koši, když muži skončili druzí a ženy třetí. Druhé místo vybojovaly také naše házenkářky, třetí pak na turnaji skončily volejbalistky. 

V pořadí škol obsadila Univerzita Palackého s 58,5 bodu čtvrté místo. První pozici získali pro svou školu reprezentanti Univerzity Karlovy, druhá je Masarykova univerzita a na třetí příčce se umístilo České vysoké učení technické.

Patnáctých Českých akademických her se zúčastnilo přes 1500 sportovců ze tří desítek českých vysokých škol, o titul akademických mistrů České republiky se bojovalo ve dvaadvaceti sportovních disciplínách.

Webové stránky Českých akademických her najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.