Mistrovství republiky: akvabely získaly stříbro

Olomoucké stříbrné akvabely.
Foto: SK UP
pátek 10. května 2013, 14:23 - Text: Milada Hronová

Starší žákyně olomouckého synchronizovaného plavání Sportovního klubu Univerzity Palackého skončily v týmové sestavě na Mistrovství České republiky v Brně na stříbrné příčce. Nyní čekají na rozhodnutí, zda budou moci odjet na neoficiální mistrovství světa do Andorry i z druhého místa.

„V kombinované sestavě jsme zvítězily, ale potřebovaly jsme zlato i v týmu. Moc jsme chtěly vyhrát a účastnit se závodů v Andoře. Pro kategorii starších žákyň totiž oficiální mistrovství světa neexistuje. Tato soutěž je nejvyšší, “ řekla trenérka Markéta Šmoldasová. Dodala, že rozhodnutí o tom, jestli se závodů budou moci olomoucké akvabely účastnit, padne v několika následujících dnech.

Mistryněmi republiky se nakonec staly akvabely z Tesly Brno. Podle Šmoldasové měly na domácím bazéně obrovskou podporu a s vítězstvím nepočítaly. „Olomouc na vítězství rozhodně měla. Holky věděly, o co jim jde, ale byly bohužel hodně nervózní. Důležité figury se jim jednoduše nepovedly tak, jak bychom si všichni představovali,“ komentovala situaci Šmoldasová.

Soutěž týmu je základem mistrovství. „Je založena na povinných figurách. Každá z akvabel předvede rozhodčím nejprve samostatně figury, z nichž rozhodčí vytvoří pořadí. Prvních osm akvabel poté plave týmový závod. Do celkové známky se započítají jak známky za figury, tak známky týmu. Hodnocení probíhá podobně jako ve společenském tanci.

„Výkon akvabely známkuje rozhodčí jak po umělecké, tak i technické stránce. Důležitá je obtížnost, provedení, synchronizace, celkové vyjádření hudby, choreografie i celkový dojem,“ vysvětlila Šmoldasová. Stříbrnou sestavu s olomouckými akvabelami trénovala zhruba rok.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.