Medaile rozdány, Visegrádské hry odvála helikoptéra

Radost z vítězství.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 4. července 2013, 15:11 - Text: Martin Višňa

Po čtyři dny hostila Olomouc sportovní výpravy z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, které se zúčastnily Visegrádských her Speciálních olympiád. Poslední medaile převzali vítězové dnes před polednem, za rachotu rotorů vrtulníku se pak výroční závody staly minulostí.

„Jsem ráda, že všechny soutěže proběhly podle plánu a že nedošlo k žádnému zranění nebo nějaké jiné nepříznivé události. Naopak se nám podařilo uskutečnit několik originálních nápadů, například zahájit sportovní akci ne na stadionu, ale ve vnitřním prostoru, kde jsme jednotlivé delegace představili v prezentaci,“ uvedla garantka her Hana Válková z fakulty tělesné kultury, která je zároveň prezidentkou Českého hnutí Speciálních olympiád.

Příjemným zpestřením dnešního závěru her byl přílet vrtulníku přímo doprostřed plochy atletického stadionu, kde si okamžitě získal pozornost řady závodníků. Pilot helikoptéry se se zájemci ochotně fotil, ještě předtím na něj ovšem čekal speciální úkol – vylosovat z vítězů atletických a plaveckých disciplín Visegrádských her ty, kteří budou reprezentovat na Evropských hrách Speciálních olympiád v Belgii v příštím roce.

Překvapení na každém kroku

Jedním z vylosovaných závodníků byl také David Mach z týmu SK Duha Zlín. „Zlato získal na stovce, je to velké překvapení a máme z něj obrovskou radost. Vůbec celý tým, jak sportovci, tak my trenéři, jsme z her nadšení, moc se nám líbily. Dohromady jsme získali čtyři nebo pět medailí, ani jsme je ještě přesně nespočítali, ani o oslavě jsme ještě nepřemýšleli. Ale určitě si ji zasloužíme,“ komentovala úspěchy zlínského týmu trenérka Jana Plšková.

Visegrádských her se zúčastnilo 260 sportovců s mentálním postižením, seznam ubytovaných čítal ještě o 120 osob více. Největší zastoupení měla Česká republika, ale dorazili také závodníci z polské Opole nebo maďarské Pécsi. Soutěžilo se v atletických a plaveckých disciplínách, boccie, rytmické gymnastice a přizpůsobených sportech.

„Nedá se říct, že by mě někdo konkrétní překvapil, nelze podtrhnout jeden určitý výkon. Ve speciálních olympiádách je překvapení na každém kroku,“ dodala Válková.

Visegrádské hry v Olomouci uspořádalo České hnutí Speciálních olympiád ve spolupráci s fakultou tělesné kultury u příležitosti 20. výročí konání prvních národních her v České republice, pořádaných právě v hanácké metropoli, a 440. výročí vzniku Univerzity Palackého. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.