Letní světová univerziáda: Bronz putuje do Olomouce

Letní světová univerziáda v Kazani. Pavel Petřikov druhý zprava.
Foto: Archiv FTK UP
pondělí 15. července 2013, 15:00 - Text: Milada Hronová

Student rekreologie Pavel Petřikov získal na Letní světové univerziádě v ruské Kazani třetí místo v judu. Bronz dokázal vybojovat ve váhové kategorii do 60 kilogramů v konkurenci nejlepších světových judistů světa.  

„Myslel jsem si, že do posledního duelu se švýcarským judistou už nenastoupím. Těsně před zápasem mi doktor totiž musel sešívat poraněné obočí,“ uvedl šťastný medailista z fakulty tělesné kultury a zároveň olympionik z Pekingu, mistr Evropy do 23 let a několikanásobný medailista ze světových pohárů a mistrovství v ČR v judu ve váze do 60 kilogramů.

Neskrýval velkou radost, že svou první a poslední šanci představit se na významné světové akci dokázal proměnit v medaili. „Šest zápasů byly dobrým testem před blížícím se mistrovstvím světa. Uskuteční se v brazilském Rio de Janeiru,“ doplnil Petřikov. 

Podle proděkana fakulty a člena vedení výpravy Svatopluka Horáka opouštěl Pavel Petřikov univerziádní žíněnku poražen pouze jednou. „Z celkem šesti zápasů nestačil pouze na pozdějšího vítěze Korejce Kim Won Jina,“ komentoval úspěch studenta Horák, který je i členem výkonného výboru České asociace univerzitního sportu. Podle něj je univerziáda svým rozměrem srovnatelná s Olympijskými hrami v Londýně. „Jen za Rusko v Kazani závodí pětadvacet olympijských medailistů a zhruba padesát účastníků olympijských her. Obdobně je tomu i v ostatních týmech,“ přiblížil situaci Horák.

Na Letní světovou univerziádu odcestovala včetně doprovodu více než dvousetčlenná výprava české akademické reprezentace. Účastní se jí také pět studentů Univerzity Palackého: volejbalisté a studenti lékařské fakulty a fakulty tělesné kultury Iva Nachmilnerová a Michal Koláček a plavci Markéta Strapková a Martin Baďura z fakulty tělesné kultury. Jedenáctičlenný medicínský servis výpravy pak doplňuje student lékařské fakulty Matěj Černohorský.

Univerziáda je významnou mezinárodní vysokoškolskou sportovní událostí. V ruské Kazani se letos koná od 6. do 17. července. K účasti v této soutěži je nutná akademická příslušnost a věk do 26 let. Její program je podobný programu olympijských her. Hlavní organizátor je Mezinárodní federace vysokoškolského sportu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.