Létajícím kolem proti rakovině

Tleskačovo létající kolo jako součást Movemberu.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 27. listopadu 2013, 15:22 - Text: Martina Šaradínová

Ve výšce dvaceti metrů nad zemí se dnes na „létajícím kole“ projížděli lidé v parkánové zahradě a Bezručových sadech. Jízda na netradiční lanovce byla součástí aktivit hnutí Movember na podporu boje s rakovinou prostaty. Třem desítkám dobrodruhů umožnil nevšední zážitek během happeningu movemberový tým z fakulty tělesné kultury. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude zaslán na účet hnutí Movember. 

„Spadnout se z toho nedá,“ uklidňoval příchozí Luděk Šebek z katedry rekreologie. Podle něj se jedná o netradiční druh lanových aktivit, které si většina lidí spojuje především s adrenalinem. „Při této jízdě se ale lidé hlavně baví. Je to radost a elegance, šlape se lehce, jako když jedete na běžném kole po rovince,“ tvrdil Šebek.

Z hodiny zážitkové pedagogiky přímo do praxe si na neobvyklý dopravní prostředek přezdívaný jako Tleskačovo létající kolo odskočil student tělesné výchovy Pavel Štolfa. „Mám z toho velice příjemné pocity. Je to něco nepopsatelného, nic podobného jsem zatím nezažil. Je skvělé, že rekreologové neustále vymýšlejí takové srandičky. Je to zábava, ale pocítil jsem i adrenalin. Já mám rád výšky, ale kolo bylo docela vratké a srdíčko se mi rozbušilo,“ prozradil student.

Podle Šebka se jedná o vlastní silou poháněnou lanovku vlastní výroby, kdy po laně jezdí zavěšené kolo bez pneumatik. 

Happening podpořila i filozofická fakulta a magistrát. „Na tomto místě jsme jízdu organizovali poprvé, jsou tu velmi pěkné podmínky. S filozofickou fakultou jsme se domluvili, že ji zopakujeme třeba při sportovním dnu. Jinak na létajícím kole jezdíme na různých kurzech, lanovku jsme natahovali třeba nad opuštěnými lomy,“ doplnil Šebek.

Kolo jako fenomén se členové katedry snaží představovat již dlouhodobě. Na různých akcích se stává uměleckým objektem, technickou hříčkou nebo hraje hlavní roli při různých úkolech. Jeho propagátoři dokonce založili občanské sdružení Ride2School, jehož smyslem je podporovat dojíždění dětí na kole do školy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.