Kdo se více nachodí? Fakulta tělesné kultury měří kroky

Týden s krokoměrem.
Ilustrační foto: Martin Višňa
sobota 20. září 2014, 08:31 - Text: Martin Višňa

Nachodí během týdne více kroků student, číšník, rozhlasový moderátor, profesionální volejbalistka, nebo senior? Odpověď na otázku dá chodecká soutěž Výzva Radosti z pohybu, které se zúčastní dvanáct lidí různého věku a zaměstnání.

Účastníci absolvují první dny zimního semestru s krokoměrem u pasu a budou informovat o své pohybové aktivitě. Na vítěze si může tipovat veřejnost.

„Chceme porovnat osoby různých profesí – kolik kroků běžně přes den nachodí. Vybrali jsme dvanáct lidí napříč věkovým spektrem, od žáka základní školy přes pracující po seniora. Půjčíme jim krokoměr pro sledování chodecké aktivity a o té budou pravidelně během příštího týdne informovat. Vítězem výzvy se stane ten, kdo dosáhne v průměru nejvyššího denního počtu kroků,“ uvedl organizátor soutěže Martin Kučera z fakulty tělesné kultury.

Deset tisíc kroků

Smyslem soutěže je podpořit zájem o pohybovou aktivitu u veřejnosti. „Zároveň chceme ukázat, jak je jednoduché a praktické svou aktivitu sledovat. Pokud člověk používá krokoměr k monitorování chůze a hodnoty si zapisuje, snadno si udělá obrázek, zda například splňuje denní doporučení Světové zdravotnické organizace, které je deset tisíc kroků denně k udržení zdraví,“ doplnil Kučera.

Pro sledování aktivity účastníků výzvy poslouží systém Indares.com, který vědci z fakulty tělesné kultury využívají k výzkumným účelům. Možnost sledování a vyhodnocování vlastní aktivity v něm ale mají bezplatně i zájemci z řad veřejnosti.

Diagnostika pro vítěze

Mezi dvanácti vybranými, kteří budou systém Indares.com zásobovat v příštím týdnu svými kroky, je i konzultant Pavel Krchňák, toho času pracující v Londýně. „Snažím se co dva dny běhat, občas si zahraji fotbal, za zmínku jistě také stojí, že celý život docela rychle chodím. Konečně kamarádi uvidí, že nejsem jenom kancelářský povaleč,“ komentoval svou účast ve výzvě Krchňák.

Medailonky všech účastníků budou zveřejněny na portálu Radost z pohybu. Na Facebooku se do výzvy může zapojit i široká veřejnost, stačí si tipnout vítěze chodecké soutěže. Nejlepší chodec i vylosovaný tipař získají poukaz na měření tělesného složení a zátěžový test v hodnotě dvou tisíc korun.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.