Jirásek se nalodil s všehochutí pocitů

Proděkan Ivo Jirásek těsně před odjezdem do novozélandského přístavu.
Foto: Martin Kučera
úterý 29. října 2013, 07:51 - Text: Martin Višňa

Holandská plachetnice Oosterschelde dnes vyplouvá ke třetí, závěrečné etapě transoceánské výzkumné plavby. Na palubě při přeplavbě Tichého oceánu bude zkoumat spirituální prvky lidského prožívání profesor Ivo Jirásek z fakulty tělesné kultury.

„Jsem mořský panic. Nepočítám-li účelové cesty na trajektech, nikdy jsem se po moři neplavil. Vůbec netuším, co se mnou desítky dnů sledování jen a pouze mořské hladiny a dění na lodi udělá. Bude to úplně nová zkušenost,“ prozradil Jirásek, který na fakultě zastává funkci proděkana pro vědu a výzkum.

Jeho pocity před naloděním byly všelijaké. „Je to všehochuť, ve které se příliš nevyznám. Míchá se ve mně radostné očekávání něčeho nového, obavy z nebezpečí a zároveň šimrání z jeho vyhledávání. Když jsem rodině ukazoval na mapě plánovanou cestu, nemohl mi na ní uniknout nápis nejnebezpečnější průliv. Nejenom v tu chvíli jsem pocítil mnohem větší příval pokory,“ uvedl profesor, na nějž čeká přes 5400 mil napříč jižním Pacifikem. 

Smysl života, ideály a hodnoty

Zatímco jeho námořnický předchůdce psycholog Peter Tavel během plavby přes Indický oceán sledoval emoce a vztahy mezi členy posádky, Jirásek svou pozornost zaměří na spirituální rozměr jejich prožívání a fenomén autenticity. „V posledních letech se vedou vášnivé diskuse a spory nejenom o vztahu mezi náboženstvím a spiritualitou, ale také o porozumění tomuto termínu bez vazby na jiné projevy lidského způsobu bytí. V našem týmu se snažíme upozorňovat na možnosti nenáboženské spirituality, tedy na aspekty života, které se vyznačují hledáním smyslu života, vysokými ideály a hlubokými myšlenkami, etickými a estetickými hodnotami, vertikalitou žití,“ vysvětlil své zaměření.

Přípravy na plavbu se vyznačovaly především dolaďováním výzkumných nástrojů. Jirásek bude s kolegy na palubě dopodrobna rozmlouvat, připravený má dotazník spirituálního zdraví, který vznikl na fakultě tělesné kultury. Využije také konstrukce mentálních map, takže s sebou vedle dotazníků bere i čisté papíry velikosti A3 a fixy a pastelky. Počítá přitom s tím, co vypozoroval absolvent úvodní etapy plavby Šimon Pelikán: že posádka nemá na výzkum moc času ani chuti.

Bez e-mailu a mobilu

Vedle odborné přípravy se Jirásek soustředil především na dotahování pracovních restů a na pořízení nepromokavé výbavy. Podstoupil také zdravotní prohlídku a uzavřel životní pojištění. Jak sám uvedl, nic velkého a speciálního. Už se ale prý těší na odříznutí od světa.

„Poprvé od doby, kdy jsem začal používat e-mail či mobil, budu dva měsíce bez jakýchkoliv zpráv. Takové přerušení neustálého toku informací mi snad pomůže k jistému zklidnění, usebrání se, pohledu na svůj život a práci z nadhledu. Těším se i na fyzickou námahu, protože se v poslední době vůbec nehýbu,“ dodal Jirásek.

Proděkan vyplouvá do vod jižního Pacifiku dnes z novozélandského Aucklandu a na pevninu britských Falkland by měl vstoupit 19. prosince. Odpoledne před Štědrým dnem by pak měl přistát na pražském letišti.

Přeplavba jižního Pacifiku je závěrečnou etapou transoceánské výzkumné plavby, která je společným projektem Univerzity Palackého a holandské Nadace Oosterschelde. Smyslem výzkumu je přispět k pochopení lidské schopnosti psychické a sociální adaptace v extrémních životních podmínkách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.