Jeden den = dva děkani

Čestmír Serafín a Zbyněk Svozil. Děkani pro období let 2014-2018.
Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 31. října 2013, 18:34 - Text: Milada Hronová, Martin Višňa

Akademické senáty fakulty tělesné kultury a pedagogické fakulty dnes zvolily děkany pro období 2014–2018. Stali se jimi Zbyněk Svozil a Čestmír Serafín. Zvolené kandidáty musí do funkce děkana oficiálně jmenovat rektor.

Oba senáty stály před jednoduchou volbou – zvolit, nebo nezvolit. Nemusely vybírat z více kandidátů, protože na každé fakultě byl vždy jen jediný.

Boj se sebou samým

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr. Ing-Paed. (*1965)

Absolvent Vysoké školy Báňské – Technické univerzity v Ostravě. Na Univerzitě Palackého působí od roku 1996. Je autorem několika odborných publikací týkajících se elektroniky a elektrotechniky. Je autorem monografií a odborných článků o didaktice elektrotechniky.

Mezi jeho koníčky patří četba a film.

„Škoda, že akademická obec nepřišla s větším počtem kandidátů na děkana. Vždy se lépe hovoří o vizích, když jsou na stole i jiné varianty. Není jednoduché být jediným kandidátem, neměl jsem možnost v soupeření dokázat, že ty mé vize jsou pro fakultu lepší,“ řekl po volbě na pedagogické fakultě Serafín.

Na fakultě tělesné kultury byli původně navrženi dva kandidáti. Současný předseda akademického senátu Jiří Kratochvíl ale kandidaturu nepřijal a Svozil zůstal sám.

„Navržení jsem chápal jako předběžné vyjádření důvěry a ocenění dosavadní práce pro fakultu. Na druhou stranu nemůžu říci, že by mi nějak vadilo, kdyby bylo kandidátů více, takový je prostě život,“ uvedl Svozil.

doc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D. (*1961)

Univerzitu Palackého absolvoval v roce 1986, obor Tělesná výchova – Německý jazyk na pedagogické fakultě. Na fakultu tělesné kultury nastoupil v roce 1990 jako odborný asistent, od roku 2001 byl vedoucím katedry kinantropologie. Děkanem je od roku 2010.

Je vícenásobným mistrem Československa a České republiky v plavání, vodním pólu a sportovním potápění.

Týmy proděkanů

„Stávající tým provedl podle mého dobrou práci, počítám s ním i pro další funkční období,“ řekl Svozil bezprostředně po volbě na adresu proděkanů.

Serafín svůj tým teprve tvoří. O užším vedení má už částečnou představu, oblast vědy a výzkumu možná povede stávající děkanka fakulty Libuše Ludíková. „Oslovil jsem ji, nyní nabídku zvažuje,“ potvrdil Serafín. V užším pětičlenném týmu vedení by rád viděl i vedoucího katedry společenských věd Antonína Staňka, Vojtěcha Regece z Ústavu speciálněpědagogických studií, stávající proděkanku pro studijní záležitosti a celoživotní vzdělávání Hanu Marešovou i stávajícího proděkana pro informační a vzdělávací technologie Milana Klementa. „Se všemi, které mám v plánu oslovit, jsem ale ještě nemluvil. Vše je ale ve fázi nabídek, nic není dohodnuté,“ objasnil zvolený kandidát.

Jak to bude dál?

Oba kandidáty ale vbrzku zřejmě čeká společné jednání. Serafín při prezentaci svých tezí zmínil, že by si přál, aby se pedagogické obory vyučovaly jen na pedagogické fakultě. „Otázka duplicit není otázkou novou, ale já budu vždy zásadně trvat na tom, aby žádný obor z této fakulty nepřešel na fakultu jinou. Naopak budu usilovat o to, aby se obory, které se v průběhu času a se vznikem nových fakult přesunuly jinam, k nám vrátily,“ prohlásil Serafín.

To se stalo stěžejní otázkou senátu na Svozila těsně před volbou. „Byl jsem tímto prohlášením nemile překvapen. Cítím tam jisté nebezpečí, pokud se to bude týkat i oborů souvisejících s tělesnou výchovou. Je tam celá řada dalších konsekvencí a je potřeba se s docentem Serafínem sejít a dozvědět se podrobně, co tímto zamýšlí. Udělám ale všechno pro to, aby k případnému přechodu nedošlo, i když tuším, že to nebude jednoduché,“ reagoval Svozil.

Volby děkanů pokračují

Volby děkanů letos probíhají na čtyřech z osmi fakult Univerzity Palackého. Na počátku října byl děkanem filozofické fakulty podruhé zvolen Jiří Lach, přírodovědecká fakulta volí děkana 4. prosince. Napřesrok se začnou chystat volby na cyrilometodějské teologické fakultě.

Pro období 2014–2018 byl 16. října tzv. velkým senátem univerzity zvolen také nový rektor. Stal se jím historik Jaroslav Miller.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.