Jak uplatnit absolventy sportovních fakult na trhu práce?

Ilustrační foto: SXC
pátek 18. října 2013, 07:32 - Text: Martin Višňa

Zvýšit uplatnitelnost absolventů sportovně zaměřených oborů na trhu práce si klade za cíl nový projekt Employability of Graduates in Sport, na němž se mezi evropskými vysokými školami a organizacemi podílí také olomoucká fakulta tělesné kultury.

„Smyslem je zmenšení propasti mezi vysokými školami a zaměstnavateli v oblasti sportu a pohybových aktivit, aby takto zaměřené školy vychovávaly absolventy s ohledem na požadavky trhu práce. Zároveň se musí potřeby a očekávání zaměstnavatelů přiblížit nabídce škol,“ vysvětlil Michal Kudláček z katedry rekreologie, hlavní řešitel českého týmu.

Pracovníci olomoucké univerzity garantují vytvoření sítě spolupracujících škol a zaměstnavatelů. Spolupracují však i na monitorování zaměstnatelnosti absolventů nebo na rozvoji nástrojů podporujících vzájemnou kooperaci škol a firem.

„Vychází se přitom z modelu, že pokud vzejde v některé ze zúčastněných zemí zajímavá myšlenka či impuls a osvědčí se v praxi, vzniká potenciál také pro využití nápadu v ostatních zemích,“ doplnil Kudláček.

Projekt byl vytvořen kvůli stále se zvyšující nezaměstnanosti mladých lidí v Evropské unii, která v některých zemích převyšuje 40 procent. Do dvouletého projektu, který právě odstartoval, je zapojeno šest evropských zemí. Vedle Česka je to Velká Británie, Francie, Německo, Španělsko a Řecko. Hlavním koordinátorem je univerzita v britském Gloucestershire.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.