Hurá, hurá, hurá! Visegrádské hry odstartovaly

Vlastimil Harapes zahájil Visegrádské hry.
Foto: Martin Višňa
úterý 2. července 2013, 10:12 - Text: Martin Višňa

Slavnostním setkáním byly včera odpoledne zahájeny Visegrádské hry Speciálních olympiád, kterých se účastní mentálně postižení sportovci ze zemí takzvané Visegrádské čtyřky. Zápolit budou na olomouckých a šumperských sportovištích do čtvrtka.

Visegrádské hry se konají u příležitosti 440 let Univerzity Palackého a 20. výročí prvních českých národních her osob s mentálním postižením. Ty se uskutečnily v roce 1993 právě v Olomouci.

„Obdobně jako Univerzita Palackého slaví dvojí výročí, historické, připomínající založení, a novodobé výročí obnovení, má i hnutí speciálních olympiád dva mezníky. Historické výročí dvacet let od vzniku hnutí jsme oslavili v roce 2010 velkými hrami v Praze, dnes slavíme výročí malé, dvacet let speciálních olympiád v České republice. Malé, ale naše,“ připomněla profesorka Hana Válková z fakulty tělesné kultury, garantka her a prezidentka Českého hnutí speciálních olympiád.

Být statečný v úsilí

Sportovce v zaplněné aule právnické fakulty přivítala také Martina Středová, národní ředitelka hnutí, a rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň. „Chtěl bych vám všem popřát co nejlepší sportovní úspěchy. Vím, že na všechny se medaile nedostane, ale je důležité se zúčastnit. Sám jsem několikrát běžel půlmaraton a doběhl skoro na konci, je to však krásný pocit, zúčastnit se takového sportovního klání,“ vzkázal závodníkům rektor.

Uvítací slova následovala prezentace zúčastněných sportovců, také krátká kulturní vložka v podobě vystoupení gymnastek a mažoretek. Poté sportovci ze všech čtyř zemí složili slib: „Kéž vyhraji. Jestli se mi to nepodaří, ať jsem statečný ve svém úsilí.“

Došlo i na tanec s baletním mistrem

Motivujícím „Hurá, hurá, hurá!“ pak prohlásil hry za oficiálně zahájené čestný předseda Českého hnutí speciálních olympiád Vlastimil Harapes. Někdejší vedoucí baletního souboru Národního divadla ovšem namísto slov připravil přítomným, především pak profesorce Válkové, překvapení – kytici a blahopřání k životnímu jubileu a na konec zahajovacího ceremoniálu si s ní zatančil na známou píseň Život je jen náhoda.

Visegrádských her se účastní necelé tři stovky sportovců z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Během tří závodních dnů poměří síly v atletice, plavání, boccie, gymnastice a přizpůsobených sportech. Závěrečný ceremoniál proběhne ve čtvrtek 4. července po poledni.

Hry pořádá České hnutí speciálních olympiád ve spolupráci s Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého. Záměrem klání je mimo jiné poukázat na význam fakulty jako centra pro rozvoj studií v oblasti aplikované tělesné výchovy a pohybových aktivit a poděkovat podporovatelům speciálních olympiád za jejich práci v uplynulých dvou dekádách. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.