Hrou k týmu, zážitku i zkušenostem

Věž pro desetikorunu.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 27. února 2014, 12:15 - Text: Martin Višňa

Malí vysokoškoláci včera zamířili na fakultu tělesné kultury za poznáním, jak se lze učit hrou a zážitkem. Týmového ducha přitom posílili při několika aktivitách, jimž dominovala stavba co nejvyšší věže, která by unesla desetikorunu.

Několik archů papíru, lepicí páska, pár slámek a špejlí, kousek špagátu, nůžky, sáček a trochu plastelíny. Ke stavbě vysoké věže se toho nezdá příliš, z takto omezených prostředků se ovšem dětem i přes některé úvodní útrapy typu „ups, první špejle zlomená“ podařilo vystavět několik věží do výšky přes půl metru. Výška však neznamenala vše, stavba ještě musela unést desetikorunu. Po dobu deseti sekund, jejichž odpočítávání nenechalo nikoho chladným. Klání ale nakonec vyhrála věž nejvyšší – měla 113 cm.

Na celkové vítězství týmu to ale nestačilo. Praktický pohár pro vítěze, totiž skleničku, si odnesli členové týmu Blue Sun. Pořadí určovalo i bodové ohodnocení některých dalších aktivit, například týmové hry zvané Klávesnice či logické Osmičky, při níž děti musely podle daných pravidel do připravených polí umísťovat čísla od 1 do 8.

„Logické hry jsou nejlepší, baví mě, i třeba matematika ve škole,“ uvedl jeden ze členů vítězných Blue Sun Vojtěch Lička. „Celé to odpoledne bylo fajn, akorát jsem se musel hýbat, na některé aktivity nemám moc rychlé reakce,“ dodal.

K čemu celé to zápolení bylo a že nešlo jen tak o ledajaké hry, vysvětlila dětem vedoucí pořadatelského lektorského týmu doktorandka Martina Šulcová. „Tím, že jste si o průběhu hry, o akci, popovídali, jste se učili novým věcem. Zábavnou formou, takže vám to ani jako učení nepřišlo,“ komentovala Šulcová.

„Určitě jsme se naučili lépe spolupracovat s ostatními,“ potvrdily svorně děti. Posilování týmového ducha příští středu vystřídá posilování obrany před nemocemi. Malí vysokoškoláci se na fakultě zdravotnických věd dozvědí, proč je tolik důležitá hygiena, zejména pak mytí rukou. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.