Handicapovaní s pomocí studentů bořili bariéry na expedici v Alpách

Z Expedice přes bar 2016.
Fotogalerie: archiv účastníků expedice
čtvrtek 28. července 2016, 07:54 - Text: Martin Višňa

Zprostředkovat cestovatelské a sportovní zážitky lidem s handicapem, lépe pochopit jejich potřeby a prakticky si vyzkoušet práci s nimi v neznámém prostředí. S těmito cíli připravili studenti aplikovaných pohybových aktivit z fakulty tělesné kultury Expedici přes bar. Týden v Alpách je i jejich handicapované hosty naplnil spoustou nových zkušeností.

„Sbohem, uvidíme se na onom světě. Tato slova mi prolétla hlavou, když jsem seděl v terénním džípu a rozhodl se spáchat největší šílenost svého života. Skočit ze skály. Nebylo možné, abych to absolvoval sám, dostal jsem tedy průvodce, který jel zip-line se mnou v tandemu. Je to fakt parádní pocit, když se pověsíte na lano a prostě po něm obrovskou rychlostí přelétáte nad hlubokou propastí. Senzační. Klidně bych letěl znovu,“ vzpomíná na jeden z nejsilnějších zážitků nevidomý Karel Giebisch.

Původně prý dlouho váhal, jestli se vůbec výpravy organizované studenty v rámci předmětu Expediční projekt zúčastnit. „Nyní už vím, že by byla obrovská chyba nabídku odmítnout. Těm, kteří dostanou stejnou možnost, jednoznačně doporučuji po ní sáhnout všemi deseti,“ dodává.

Giebisch byl jedním z jedenáctky hostů, osob s tělesným, zrakovým, sluchovým či mentálním postižením, o které dvě desítky olomouckých studentů pečovaly a pro které připravovaly nejrůznější sportovní aktivity a další program. A také řešily nastalé problémy.

Velké rozhodování například nastalo po přejezdu z italského Toblachu, kde výprava týden započala v sedlech kol, do rakouského Lienze, kde aktivity provázel déšť. Že by kvůli počasí nastal předčasný konec expedice, si ovšem účastníci nepřipustili. „Každý musel posunout své hranice a svoji zónu komfortu. Spíše jsme zvažovali změnu programu, a tak jsme místo setrvání v deštivém Rakousku zamířili dříve do slovinského Bovce. Nicméně i při zpětné vazbě od účastníků měly aktivity i v nepříznivém počasí kladný ohlas,“ přiblížil jeden z pořádajících studentů Jakub Řičica.

Ve Slovinsku si účastníci užili pěší turistiky, cyklovýletů nebo sjezdu řeky Soči. Mohli si také vyzkoušet dvě netradiční a poměrně adrenalinové aktivity: canyoning, při kterém se kombinací slaňování, plavání a skoků do vody zdolávají koryta horských řek po jejich proudu, anebo výše zmíněný skluz na laně nad volným terénem zip-line.

„Expedice nás mnohému naučila, přinesla zážitky a nové kamarády na celý život. Jako nezapomenutelnou by každý z účastníků vybral jinou vzpomínku, ale nejčastěji jsou to právě ty spojené s fyzickou aktivitou, překonáváním sebe sama a s novými zkušenostmi. Nikdo nezmiňuje pobyt v Terstu, kde proběhla závěrečná odpočinková část cesty,“ uvedl Řičica.

Zároveň ale podotkl, že půlroční období příprav, kdy se studenti museli naučit pracovat jako tým, vymyslet program, sehnat sponzory a oslovit osoby se specifickými potřebami, bylo dost náročné. „Přípravy obecně jsou těžké, o to více ve skupině 24 studentů. Každý má jiný názor a jinou představu. A spojit tyto představy dohromady a přizpůsobit vše potřebám našich hostů zabralo nejvíce času,“ uzavřel Řičica. 

Expedice přes bar (přes bariéry) je vzdělávací expediční projekt studentů katedry aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury. Příprava a realizace expedice pro osoby s postižením, na něž se obor APA soustředí, má studentům umožnit získat praktické zkušenosti z práce s handicapovanými, poznat jejich potřeby a ověřit si tak v praxi teoretické znalosti nabité při studiu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.