Frajer Šebesta vystavuje své modely lodí a letadel

Výstava modelů.
Foto: Martin Višňa
pondělí 18. listopadu 2013, 16:42 - Text: Martin Višňa

Zasedací místnost děkanátu fakulty tělesné kultury se opět proměnila v modelářský přístav. Zatímco na jaře tu údržbář a pedel Petr Šebesta vystavoval vlastnoručně vyrobené modely historických plachetnic, tentokrát přibyla i letadla.

„To už není koníček, už je to droga,“ komentoval svou zálibu Šebesta, když ukazoval exponáty vodních a vzdušných korábů prvním návštěvníkům. Ti vůbec první dorazili až ze Základní školy Šternberská v Uničově, předběhli i samotné vedení fakulty.

Letadla dříve prodával

Dvanáct historických plachetnic, stejný počet letadel, navíc rozpracovaný model válečné lodi Bismarck a možnost vyzkoušet si řízení letadla na leteckém simulátoru děti nemohly neohromit. „Děkujeme za prohlídku, moc se nám líbila,“ zapsaly do lodního deníku, který slouží jako návštěvní kniha. Jeden z chlapců Šebestův um ohodnotil stručně, ale výstižně: „To jste všechno dělal sám? Tak to jste vážně frajer.“

Šebesta modelaří odmalička. Vždy ho to přitom více táhlo k letadlům, která osazoval motorem a létal s nimi. Pilotovat modely chodí dodnes, na pole u Neředína. „Než jsem nastoupil na fakultu, prodával jsem letadla jako stavebnice do Německa. Pak ten obchod ale ustal, protože odběratelé stále více tlačili na cenu a hledali sebemenší chyby,“ vzpomínal.

Britská kráska i Rudý baron

Před zhruba deseti lety pak začal stavět také lodě, podle fotografií z vlastnoručně vyrobených dílů, včetně plachet a lanoví. Je přitom vidět, jak jsou jeho výtvory stále propracovanější. „Tady si můžete všimnout, že už mám i námořníky na palubě. Tito se spolu mečují, tento přemýšlí, nebo ho možná bolí zub,“ chlubil se Šebesta detaily na korábu H.M.S. Prince, který na jaře k vidění v rozpracovaném stavu.

Kromě této lodi, která patří k nejkrásnějším britským plachetnicím, si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout také švédskou Vasu, která se potopila krátce po vyplutí a tři sta let ležela na dně moře, anebo trojplošník Fokker Dr. 1, s nímž za první světové války létal jeden z nejlepších tehdejších stíhacích pilotů Manfred von Richthofen, přezdívaný Rudý baron.

Šebestovy modely jsou doplněny menší prezentací výtvorů olomouckých modelářských klubů a kroužků.

Výstavu je možné na děkanátu fakulty tělesné kultury navštívit až do soboty 23. listopadu, každý den od 9 do 17 hodin. V sobotu skončí se závěrem Dne otevřených dveří ve 14 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.