Fotbalisté testovali v Neředíně formu, Vráblík vyzkoušel lyžařský trenažér

Na fakultě tělesné kultury se testovala kondice fotbalistů i umělá sjezdovka.
Fotogalerie: Martin Višňa a Daniel Mikeška
čtvrtek 7. ledna 2016, 11:41 - Text: Martin Višňa

V laboratořích fakulty tělesné kultury se to hned zkraje nového roku hemžilo profesionálními sportovci. Za zátěžovými testy před jarní částí sezony vyrazily do Neředína kádry Sigmy Olomouc a Slovácka, aplikační centrum BALUO zase navštívil bývalý reprezentant, sjezdař Martin Vráblík.

Prvoligoví fotbalisté prošli sérií kondičních testů, kterou připravil Michal Botek s kolegy z katedry přírodních věd v kinantropologii. Testování zahrnovalo měření tělesného složení, hodnocení fungování autonomního nervového systému, měření vertikálního skoku nebo síly dolních končetin, nejnáročnější byl maximální zátěžový test na běžeckém pásu, kde přešel humor i ty nejveselejší tváře.

„O sportovcích de facto získáváme veškeré informace, co se týče adaptability, tělesného složení, prediktivní složky vytrvalosti a síly dolních končetin,“ uvedl k testování Botek. Zjištěná data ovšem nekomentoval. „Nemáme vám nic říkat a nemáte se koukat na displej, takové jsou pokyny od trenéra,“ upozorňoval hráče, kteří byli na výsledky testů zvědaví.

Východisko pro přípravu

„Mám pocit, že se zvyšujícím se věkem hráčů se zvyšuje i nechuť provádět tyto kondiční testy, protože u starších je ta zátěž extrémní. Nicméně v kabině jsem naznačil, že je třeba si uvědomit, že výsledky testů jsou důležité východisko pro tréninkový proces. Ne všichni to tak chápou, ale snažíme se s hráči pracovat i v rovině mentální, aby k testům přistupovali s plnou vážností a odevzdali maximum,“ prozradil trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek.

Sigma se na fakultu tělesné kultury vrátila po několika letech, kdy dojížděla za testováním jinam. Trenér tak připustil, že při porovnávání výsledků testů se nebude moci moc vracet do historie.

„Přišlo mi logické, aby Sigma spolupracovala s fakultou, když máme v Olomouci takové pracoviště, které disponuje potřebnou technikou a má dlouholeté zkušenosti a velmi dobrý zvuk, a navíc je testování i organizačně jednodušší. Nehledě na to, že s Michalem Botkem se nejen v pracovní rovině známe již delší dobu. Vážím si času, který nám on a jeho kolegové nyní věnovali, a doufám, že ta spolupráce bude pokračovat dál,“ komentoval Jílek.

Makačka na umělé sjezdovce

Vedle hráčů Sigmy a Slovácka, kteří již mají testy za sebou, zavítají na konci ledna na fakultu tělesné kultury ještě neslyšící fotbaloví reprezentanti. Fotbalisté ovšem nejsou jediní sportovci, kteří v uplynulých dnech do Neředína zamířili. Lyžařský trenažér v novém aplikačním centru BALUO si přijel vyzkoušet bývalý reprezentant ve sjezdu a olympionik Martin Vráblík. Na umělé sjezdovce, která je teprve druhá v republice, strávil více než hodinu a zkusil i jízdu v nejvyšším možném sklonu a nejvyšší rychlosti.

„Je to celkem makačka, dobré pro udržení kondice. Svalové zapojení je mnohem větší než na sněhu, kde se člověk v podstatě jen veze, musím zapojit i břicho. Tato sjezdovka také trestá každou chybičku, ve větší rychlosti se ale jelo lépe. Uvidíme ještě, jak se budu cítit později. Připadám si, jako kdybych přišel po roce do posilovny,“ hodnotil jízdu Vráblík. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.