Fotbalisté Slovácka ověřovali kondici na fakultě tělesné kultury

Slovácko na testech.
Fotogalerie: Martin Višňa
pátek 13. února 2015, 09:11 - Text: Martin Višňa

S blížícím se začátkem jarní části sezony zavítali do laboratoří fakulty tělesné kultury fotbalisté prvoligového Slovácka. Opakovaným absolvováním kondičních testů si ověřovali nárůst formy během zimní přípravy.

„Takové testy by měli po pětatřicítce zakázat. To se prostě nedá, když se přes tu masku nemůžu ani otřít,“ ulevil si po maximálním zátěžovém testu na běžícím pásu útočník a nejstarší hráč kádru Libor Došek. Ještě před několika desítkami minut přitom v jiné laboratoři vtipkoval s kolegy o tom, že jednotlivé přístroje svými výkony strhají.

Fotbalisté na fakultě tělesné kultury absolvovali sérii kondičních testů, které prozradí, nakolik se jejich forma zlepšila od posledního měření, které podstoupili po Novém roce. Michal Botek s kolegy z katedry přírodních věd v kinantropologii pro ně připravil unikátní baterii testů. Vedle standardních měření maximální spotřeby kyslíku nebo analýzy tělesného složení hodnotí například i variabilitu srdeční frekvence a sílu nohou.

„Zařadili jsme také izokinetické přístroje, na nichž zjišťujeme poměr síly kvadricepsů a hamstringů, jestli tam není žádná dysbalance a zvýšené riziko zranění. Hráči také absolvují tapping a měření vertikálního skoku, de facto tak máme o sportovcích veškeré informace, co se týče adaptability, tělesného složení, prediktivní složky vytrvalosti a síly dolních končetin,“ vyjmenoval Botek.

Prvoligový fotbalový klub spolupracuje s olomouckými odborníky při přípravách na sezonu již několik let a výsledky testů jsou důležitým podkladem pro tréninkové plány. „Se spoluprací jsem maximálně spokojen, pro nás je to zpětná vazba o naší práci s hráči. O Češích se říká, že málo hráče trénují, ale já se snažím, aby se náš tým stále kondičně zlepšoval. Samozřejmě to nejde skokově, ale když se to každý půlrok zvedne o kousek, tak jsem spokojený. Nyní jsme testy v Olomouci po pěti týdnech opakovali, věřím, že tam bude zlepšení,“ uvedl trenér Svatopluk Habanec.

Slovácko přitom není jediný fotbalový tým, jehož hráči prošli na fakultě tělesné kultury testy fyzické kondice. Zdejšími laboratořemi prošli dříve také fotbalisté z Brna či Opavy, taktéž domácí Sigmy, která zde vloni nechala testovat na 160 hráčů od A mužstva až po žactvo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.