Fakulta tělesné kultury navazuje další spolupráci na Dálném východě

Zástupci FTK s představiteli soukromé Nippon Sport Science University.
Foto: archiv Martina Kudláčka
pondělí 6. května 2013, 10:44 - Text: Martin Višňa

S mnoha novými kontakty, spoustou inspirací a přísliby spolupráce ve výměně studentů a společných výzkumných projektech se z Dálného východu vrátili zástupci fakulty tělesné kultury. Proděkan Martin Kudláček a Jiří Štěpán jednali na univerzitách v Koreji a Japonsku.

„Navštívené školy se věnují přípravě vrcholových sportovců a výzkumu pro vrcholový sport s akcentem na tradiční bojová umění, ale i další sportovní specializace. Novým trendem je zde také studium zdraví a zdravého životního stylu ve vztahu k pohybové aktivitě a mají pracovníky či pracoviště se zaměřením na aplikované pohybové aktivity,“ komentoval nově navázané kontakty proděkan Kudláček.

Delegace jednala o spolupráci při realizaci výzkumných projektů a v oblasti výměny studentů a akademických pracovníků na univerzitě v korejském Yong Inu, na Nippon Sport Science University a University of Tokai. Zároveň si prohlédli také tamní laboratoře, sportoviště a další pracoviště.

„Fakulta bojových umění v Yong Inu má i své muzeum. Kolega Jiří Štěpán, který sehrál v přípravě jednání klíčovou roli, napočítal v muzeu více než čtyřicet olympijských medailí z juda,“ uvedl Kudláček.

Na University of Tokai se zástupci olomoucké sportovní fakulty mimo jiné zúčastnili tréninku studentů se zaměřením na judo a kendo nebo navštívili laboratoře biomechaniky a fyziologie se speciální místností pro simulaci různých klimatických podmínek. Také si prohlédli moderní kampus soukromé Nippon Sport Science University.

„Nyní budeme intenzivně pracovat na přípravě podmínek pro další spolupráci, abychom dosáhli obdobného úspěchu, jako u partnerských škol v Číně, kde již došlo k podpisu smluv a prvním výměnám studentů,“ dodal proděkan pro zahraniční spolupráci.

Již vloni tak tři studenti fakulty tělesné kultury strávili měsíc na letní škole bojových umění v Šanghaji, letos mohli usilovat také o studijní pobyt na letní škole stolního tenisu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.