Fakulta tělesné kultury je mezi českými sportovními fakultami nejlepší

Grafika: Žurnál UP
středa 29. října 2014, 07:52 - Text: Martin Višňa

Olomoucká fakulta tělesné kultury opět obhájila své prvenství mezi českými sportovními fakultami z hlediska vědecko-výzkumné činnosti. Za rok 2012 získala za své výstupy 5279 bodů v Rejstříku informací o výsledcích i při uplatnění nové metodiky hodnocení.

„Výsledky se hodnotily ve třech pilířích. Nové bylo oborové hodnocení, kvůli němuž nebyla vůbec hodnocena řada výsledků typických pro kinantropologii. Ty spadají pod kategorii společenských věd C, publikovaných v českých recenzovaných neimpaktovaných časopisech. V předchozích letech přitom byly tyto výstupy poměrně významným zdrojem bodů pro naši fakultu,“ objasnil proděkan pro vědu a výzkum Ivo Jirásek.

Méně recenzovaných, více impaktovaných

První pohled na výsledky v pilíři I by podle něj Jiráska naznačoval, že není co slavit. „Oproti minulému hodnocení jsme výrazně klesli. Důležité však je, že jde o pokles právě v té kategorii českých časopisů, se kterým jsme počítali. Co se týče výstupů v impaktovaných časopisech, tam již několik let rosteme a tento trend je třeba udržet. Ukazuje se, že strategie jít cestou kvality, kterou jsme zvolili, se z dlouhodobého hlediska vyplácí. Je vhodnější, než honba za rivovskými body spočívající v produkci velkého množství méně kvalitních výstupů,“ uvedl Jirásek.

Pro srovnání: zatímco olomoučtí kinantropologové získali v roce 2011 za články publikované v českých recenzovaných periodicích 383 bodů a za články v impaktovaných časopisech 170 bodů, za rok 2012 to již byl poměr 34 bodů za články v českých recenzovaných periodicích ku 314 bodům za články v impaktovaných časopisech.

Na pražské fakultě tělesné výchovy a sportu, která získala v letošním hodnocení celkem 4938 bodů, i na fakultě sportovních studií v Brně (celkově 1583 bodů) klesl výrazně počet bodů za články v českých i v impaktovaných časopisech.

Postdoci a Baluo pro budoucnost

O tom, kde mají na fakultě tělesné kultury rezervy, se ví. „Většina vědecko-výzkumných výsledků z naší fakulty vznikla na institutu aktivního životního stylu a na katedře přírodních věd v kinantropologii. Rezervy máme například u databáze ERIH, kde jsou stovky časopisů zaměřených na humanitní a společenskovědní obory, v nichž se naše výstupy doposud objevily spíše výjimečně. Pokud se máme v naší činnosti chovat i ekonomicky, pak je nezbytné vyhledávat tyto publikační příležitosti a mnohdy trpělivě zkoušet výsledky udat v co nejkvalitnějších periodicích,“ řekl František Chmelík z fakultního oddělení pro vědu a výzkum.

Chmelík i Jirásek se shodují v tom, že aktuální výstavba Kampusu Neředín bude pro fakultu zajímavým impulsem do budoucnosti. Roli aplikačního centra Baluo vidí ve smluvním výzkumu, který je na fakultě prozatím spíše v plenkách.

„Co se týče Centra kinantropologického výzkumu, záleží na množství prostředků, aby centrum bylo velkorysé nejen stavebně a vybavením, ale i personálně. Tedy kolik přijde nových lidí a zda tu budeme mít postdoktorandy, kteří se na impakty soustředí. Zatím jsem optimista a myslím si, že v budoucích dvou až třech letech by celkové výsledky fakulty měly pořád růst,“ dodal proděkan Jirásek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.