Doping ve sportu: Pro hříšníky bude hůř

Michal Polák přiblížil i průběh dopingové kontroly.
Foto: Martin Višňa
středa 18. září 2013, 09:42 - Text: Martin Višňa

Novinky z boje proti dopingu ve sportu včera na fakultě tělesné kultury představil Michal Polák z Antidopingového výboru ČR. Jeho přednáška obsáhla nejen praktické příklady a čísla související s oblastí užívání zakázaných látek, ale i některé známé kauzy.

„Klíčem k úspěchu v boji proti dopingu je vzdělávání. Mnoho nepříjemností si sportovci přivodí jen tím, že nejsou dobře a vhodně informováni o tom, na co si mají při své činnosti dávat pozor, jaké doplňky stravy mohou konzumovat nebo jakým způsobem mají vystupovat,“ uvedl Polák, který má vzdělávání v Antidopingovém výboru na starosti.

Čtyřletý distanc

Listopadový kongres Světové antidopingové agentury bude projednávat a schvalovat nový Antidopingový kodex. Ten mimo jiné shrnuje a upravuje práva a povinnosti vrcholových sportovců a vymezuje sankce za jejich nedodržení. Pro hříšníky bude od 1. ledna 2015 hůř.

„Nový kodex přinese zpřísnění trestů. Dnes je základní sazba dva roky zákazu činnosti, v návrhu nového kodexu jsou roky čtyři. Téměř s jistotou se dá říci, že to bude pro většinu sportovců znamenat konec kariéry,“ seznámil posluchače s novinkou.

Češi, kulturisti a marihuana

Polák prezentoval výsledky aktuálních výzkumů zaměřených na užívání drog a také poznatky z dopingových kontrol. Česko v nich figuruje na předních místech, v indexu neřesti agentury Bloomberg, který postihuje vedle drog i spotřebu alkoholu a tabáku a finančních ztrát při hazardu, skončilo vloni Česko suverénně první. 

Dopingové kontroly nejčastěji odhalují marihuanu, která v poslední době získala na oblibě, stimulancia jako kokain či amfetamin a na třetím místě jsou dříve nejoblíbenější anabolika, která jsou nejvíce k dostání právě ve fitness centrech.

Přes tisíc odběrů

Český Antidopingový výbor ročně učiní na 1250 odběrů financovaných ministerstvem školství a další na zakázku. V Česku se ale nezpracovávají, vzorky se vozí do laboratoře u německých Drážďan. Na celém světě se ročně provede přes čtvrt milionu testů.

Přednáška, kterou zorganizovalo oddělení pro další vzdělávání a podporu výuky, přilákala na tři desítky posluchačů, převážně pedagogů a trenérů z katedry sportu.

„Ocenil jsem kombinaci známých věcí a novinek. Například nitrožilní infuze, což je nově zakázaná. Jsem rád, že zazněly některé případy sportovců, prezentované ovšem z jiného úhlu pohledu, než který nabízejí média. To považuji za zásadní. Šíření informací v této oblasti je nesmírně důležité,“ zhodnotil odborný asistent katedry Filip Neuls.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.