Doktorandka letí do kolébky jógy smíchu

Lucie Lauermanová.
Foto: archiv LL
neděle 16. června 2013, 08:34 - Text: Martin Višňa

Na svou vysněnou cestu do Indie se vydává doktorandka Lucie Lauermanová z fakulty tělesné kultury. Během více než měsíčního pobytu tam naváže na svou, rektorem oceněnou magisterskou práci Smích jako specifický prostředek tělocvičné rekreace.

„Cesta je nezbytná k mému dalšímu studiu jógy smíchu, v Indii žije a působí její zakladatel Madan Kataria. Absolvuji tam seminář, po kterém budu moci školit instruktory jógy smíchu. Navíc budu mít možnost podívat se pod pokličku několika klubů smíchu a inspirovat se jejich několikaletou tradicí,“ uvedla Lauermanová.

Jóga smíchu je postavená na faktu, že lidské tělo na rozdíl od mysli není schopné rozlišit spontánní a simulovaný smích, takže dopady jsou v obou případech stejné. Základem je kombinace smíchových cvičení a jógového dýchání, pranayamy. Smích se při józe smíchu vyvolává pomocí speciálních cvičení, která jsou založena na skupinové dynamice, očním kontaktu a dětské hravosti. Netradiční cvičení pomáhá při depresích, migrénách, stresu nebo osamělosti. První klub smíchu založil lékař Kataria v roce 1995 v Bombaji, v současnosti jich ve světě je přes šest tisíc. U nás funguje jediný, v Praze.

Lucie, které prý od dětství pro neustálý smích a culení říkají Culík, se józe smíchu věnuje nejen v rámci svého doktorského studia, ale působí také coby instruktorka. O cestě do kolébky této netradiční relaxační metody snila již dlouho, v Indii stráví zbytek června a celý červenec.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.