Cestovatelské besedy zahájí námořnice Marijke Jägerová, přijede i Jiří Kolbaba

Ilustrační foto: Tomáš Hollein
neděle 15. března 2015, 16:41 - Text: Martin Višňa

Akademik námořníkem aneb Na vlnách odvahy a dobrodružství. Tak se jmenuje cyklus besed, který připravila fakulta tělesné kultury. O zkušenosti a zážitky z cest se podělí kromě vyučujících z fakulty také známý cestovatel Jiří Kolbaba nebo Holanďanka Marijke Jägerová, která cyklus v pondělí zahájí.

„Tolik vyučujících jezdí po celém světě a je škoda, že se s námi o své nevšední zážitky nedělí,“ prozradila za organizátory studentka Karolína Ořechovská motiv vedoucí k uspořádání besed. Na fakultě jsou v současnosti populární expediční plavby, a to především díky Michalu Kalmanovi a jeho organizaci NaPlachetnici, která vznikla v roce 2009 z původního studentského projektu katedry rekreologie. „Ihned po Michalově návratu z měsíční expedice na Antarktidu jsme jej oslovili. Pořádá besedy po celé republice, proč tedy neuspořádat jednu na své alma mater?“ doplnila Ořechovská.  

Termíny besed Akademik námořníkem

16. března - Marijke Jägerová: Bark Europa – největší plachetnice brázdí světové vody

18. března – Radek Hanuš: Špicberky – na 78. rovnoběžce

24. března – Jiří Kolbaba: Fotograf na cestách – splněný sen

1. dubna – Michal Kalman: Historickou plachetnicí na Antarktidu

8. dubna – Ivo Jirásek: Rozlehlost jižního Pacifiku

15. dubna – Tomáš Hollein: Pod plachtami Zlatého lva

Kromě Michala Kalmana se v cyklu chopí slova také proděkan Radek Hanuš, který promluví o zážitcích ze 78. rovnoběžky na Špicberkách. Rozlehlost jižního Pacifiku bude zase tématem besedy s proděkanem Ivo Jiráskem, který absolvoval jednu z etap předloňské výzkumné cesty kolem světa. Povídáním nazvaným Pod plachtami Zlatého lva jistě zaujme i Tomáš Hollein.

Hosty cyklu ale nebudou jen akademici. V pondělí od 17:30 cyklus zahájí holandská námořnice Marijke Jägerová. Posluchače seznámí s historií největší plachetnice světa, trojstěžňového barku Europa, ale také s dalšími aktivitami, které v souvislosti s plavbami na plachetnicích v Nizozemí provozuje.

Pozvání přijal také nejznámější český cestovatel současnosti Jiří Kolbaba. O svých bohatých cestovatelských zážitcích povypráví v úterý 24. března.

Všechny besedy se uskuteční v aule fakulty tělesné kultury v budově děkanátu v Neředíně a jsou určené pro zájemce z řad studentů a zaměstnanců Univerzity Palackého. Bližší informace najdete na facebookové stránce fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.