Českou část studie životního stylu školáků zajistí olomoučtí vědci

Michal Kalman (uprostřed) a ministr školství Marcel Chládek (s mikrofonem).
Foto: ČSSD
pátek 14. března 2014, 10:49 - Text: Martin Višňa

U patnácti tisíc náhodně vybraných českých školáků budou olomoučtí odborníci z fakulty tělesné kultury zkoumat jejich zdraví a životní styl v rámci mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Šetření podpořili ministři zdravotnictví a školství.

Michal Kalman a Zdeněk Hamřík, hlavní řešitelé české části studie, do které je zapojeno 43 zemí, v uplynulých dnech absolvovali jednání se členy nové vlády a dalšími politiky. Představili jim Národní zprávu o zdraví a životním stylu dětí a školáků, jež vznikla na základě výzkumu uskutečněného v roce 2010.

Zakáže vláda ve školách automaty?

„Vláda má zájem využít výsledků i této studie k tvorbě strategií na ochranu veřejného zdraví,“ uvedl po jednání Kalman. Podle něj je spolupráce s politiky nejefektivnější možností, jak propojit odborné vědecké výstupy s praxí.

„Naše studie poukazuje na problém, že šedesát procent patnáctiletých nesnídá, snídaně je přitom základní prediktor zdravé výživy. Dítě však jde bez ní do školy, tam si koupí nějakou sladkou limonádu, tyčinky, chipsy nebo bagetu. Na základě těchto dat teď ministr školství chce ve školách zakázat prodejní automaty s nezdravými sladkostmi a nápoji,“ vysvětlil Kalman.

Prohlášení podpory ze strany ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra školství Marcela Chládka jsou pro nadcházející terénní šetření klíčová. Oba ministři podepsali dopis, v němž doporučují školám spolupracovat při výzkumu životního stylu a zdraví svých žáků. Dopis bude odeslán na 250 náhodně vybraných českých škol, které se zúčastní výzkumu.

„Školy s námi nemusí spolupracovat, to je jejich legitimní rozhodnutí. S doporučením ministra se ovšem zvedá kredibilita výzkumu. Ministerstvo zdravotnictví nás podpořilo již v minulosti, podporu ze strany ministra školství považujeme za letošní velký úspěch,“ řekl Kalman.

Velikonoce narušují výzkum

Dotazníkové šetření se uskuteční během dubna, května a června, zapojeno do něj bude 15 tisíc náhodně vybraných školáků. „Momentálně probíhá pilotní výzkum na vybraných školách v Praze. Na něj naváže tříměsíční terénní šetření, přičemž ale tři týdny po Velikonocích se sběr dat neprobíhá, protože Velikonoce svádí k rizikovému chování,“ podotkl Kalman.

Sběr dat má být dokončen v závěru školního roku, poté budou data digitalizována a odeslána k čištění a kontrole na univerzitu v norském Bergenu. Výsledky výzkumu by měly být publikovány v národní i mezinárodní zprávě v první polovině roku 2016.

HBSC studie je výzkumná akce Světové zdravotnické organizace, Česká republika se jí poprvé účastnila v roce 1994. Výzkum se opakuje vždy po čtyřech letech. Do posledního šetření v roce 2010 bylo zapojeno přes pět a půl tisíce dětí z necelé stovky škol v celém Česku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.