Bezbaexpedice bourala bariéry, cestu přibližuje dokument

Jízda Norskem se psím spřežením.
Fotogalerie: Archiv expedice
sobota 1. srpna 2015, 08:16 - Text: Martin Višňa, Velena Mazochová

Osm dní na sněhu i na slunci absolvovali na jaře účastníci norské Bezbaexpedice, kterou pro šestici osob s handicapem připravili studenti katedry aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury. Z cesty za bouráním bariér a získáváním cenných zkušeností psali webový blog a pořídili krátký dokument, který atmosféru expedice přibližuje.

Na cestu se studenty vyrazili do Norska dva nevidomí, dvě osoby s těžkým zrakovým postižením a dvě osoby na vozíčku. Přestože cílem byla sama cesta, připravili studenti pro handicapované bohatý program slibující nové zážitky a zkušenosti, které by jinak šestice mohla jen stěží zažít.

Jejich pobyt zachycuje právě dokončený videodokument, který natočil a sestříhal odborný asistent katedry aplikovaných pohybových aktivit Jiří Vrba. „Video vzniklo primárně pro katedru jako propagace studií aplikovaných pohybových aktivit i celé expedice,“ objasnil Vrba, který výpravu doprovázel spolu s garantem projektu Ondřejem Ješinou z téže katedry.

Dobré norské příklady

Členové expedice si prohlédli různé přírodní i historické zajímavosti a vyzkoušeli si také několik netradičních sportovních a volnočasových aktivit. Mimo jiné plavali v Severním moři, chytali ryby a vyzkoušeli si i jízdu se psím spřežením. „Čekala jsem, že to bude jednodušší, je to docela fyzicky náročné. Ale zkusila bych to zase,“ uvedla nevidomá Lenka Spáčilová.

Jedním z cílů expedice bylo zjistit připravenost severských zemí na cestování osob s handicapem a všímat si dobrých příkladů, které by bylo možné přenést i do domácího prostředí. „Klidně bych tu zůstala. Myslím, že život tady by byl pro mě mnohem jednoduší,“ hodnotila bezbariérovost Norska Hana Horálková, která se pohybuje výhradně na vozíku.

Nezapomenutelné okamžiky

Vedle práce s osobami s různým omezením byla pro studenty-organizátory velkou zkušeností už příprava expedice, která trvala více než půl roku. „Od plánování časového rozvrhu a trasy expedice, zajišťování ubytování a stravy a výběru programu přes shánění finančních a materiálních prostředků až po propagaci a medializaci,“ přiblížila za organizátory studentka oboru Aplikované pohybové aktivity Jitka Dostálová.

Poděkování podle ní patří všem, kteří norskou výpravu podpořili. „Byla to úžasná zkušenost a všichni jsme prožili velmi silné okamžiky, na které dlouho nezapomeneme,“ uzavřela Dostálová.

Videodokument a další informace ZDE a ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.