Bělkův házenkářský výběr je čtvrtý nejlepší na světě

Házenkářky v Gwangju.
Foto: Český svaz házené
čtvrtek 23. července 2015, 08:47 - Text: Martin Višňa

Na 150 reprezentantů měla Česká republika na Letní světové univerziádě v korejském Gwangju, která před několika dny skončila. Čeští vysokoškoláci přivezli domů devět medailí, po další sahaly házenkářky pod vedením olomouckého trenéra Jana Bělky. Bronz jim však těsně utekl.  

Češky, mezi nimiž byly i čtyři studentky fakulty tělesné kultury, podlehly v boji o bronzovou medaili srbskému výběru 18:23. „Bramborová medaile trošku bolí, ale bohužel nám už v závěru chyběly síly, protože se nám dvě hráčky lehce zranily a my hráli prakticky bez střídání celé utkání, což je na této úrovni téměř bez šance na úspěch,“ uvedl Bělka z katedry sportu, jenž vede olomoucké ženské interligové družstvo a je asistentem kouče „klasické“ reprezentace.  

„Většinu času jsme se Srbkami hrály vyrovnanou hru, ale bohužel v posledních dvaceti minutách nám utekly a už jsme neměly sílu na zvrat. Hrozně mě mrzí, že jsme na medaili nedosáhly, když jsme byly tak blízko. Ale věřím, že s odstupem času ocením i čtvrté místo. Házená byla na univerziádě poprvé a přivézt medaili byl sen každé z nás,“ přidala svůj pohled studentka ochrany obyvatelstva Tereza Kubáčková.  

Největším zážitkem byl podle obou zápas s Brazílií, kterou české házenkářky porazily 29:26, a postoupily tak do bojů o medaile. „Celý zápas jsme se s nimi tahaly, chvíli vedly ony, chvíli my. Na tento zápas jsem se extrémně těšila, protože na loňském akademickém mistrovství světa nás Brazilky porazily, chtěla jsem jim to vrátit. Trochu se mi proti nim i dařilo, když jsem dala asi deset branek,“ komentovala Kubáčková.  

Bublina MERS 

Házenkářky na korejské univerziádě vybojovaly nejlepší české umístění v kolektivních sportech za posledních pět let. Před odletem přitom formování družstva komplikovalo nebezpečné onemocnění MERS, jehož případy se v poslední době v Koreji objevily. Bělka kvůli obavám z nemoci obdržel omluvenky od několika původně nominovaných hráček.  

„Vyzdvihl bych všechny, které se nebály trošku nafouklé bubliny o nemoci MERS a jely bojovat na toto úžasné sportovní setkání. Věřím, že si odvezly spoustu zážitků, které se již asi nebudou opakovat. Univerziáda je podle mě druhá největší akce hned po olympiádě a ne každý má šanci se za svůj sportovní život na ni dostat. Jsem moc rád, že jsem se jí mohl zúčastnit jako trenér, protože česká házená se na olympiádu asi dlouho nedostane, ale univerziáda ji vším připomíná. Je to úžasný zážitek vidět organizaci a sportovce ze všech koutů světa z druhé strany než z televize,“ prozradil Bělka. 

Cenné kovy po třech  

Vedle házenkářek měla Univerzita Palackého na univerziádě také další zástupce - tenistku Evu Rutarovou, stolní tenistku Anetu Kučerovou nebo judistu Davida Klammerta. Individuálně nebo jako členové družstva skončili ve svých disciplínách nejlépe pátí.  

Na medaile však česká reprezentace dosáhla, v konečné sbírce se skví od každého druhu tři kusy. Zlato vystřílelo družstvo žen ve skeetu, ve stejné disciplíně přidala Libuše Jahodová z Liberce individuální první místo. Třetí zlato pak brala atletka Kristína Mäki z ČVUT v běhu na 5 000 metrů.  

Na 28. letní světové univerziádě v jihokorejském Gwangju v první polovině července reprezentovalo Českou republiku na 150 vysokoškoláků. Podle informací České asociace univerzitního sportu měla letošní univerziáda historicky nejvyšší účast, zúčastnilo se jí 13 tisíc sportovců ze 150 zemí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.