Absolventi vykročili za slov klasiků do dalšího života

Z promocí absolventů fakulty tělesné kultury.
Fotogalerie: Martin Višňa
sobota 24. října 2015, 07:01 - Text: Martin Višňa

Citáty slavných osobností vyprovodily do nové životní etapy absolventy studijních oborů fakulty tělesné kultury. Ve čtvrtek převzalo v sále Slovanského domu vysokoškolské diplomy přes osmdesát bakalářů, včera pak slavnostně zakončila své studium padesátka magistrů.

„Učitelé na fakultě, které jste při svém studiu potkávali, vám pomáhali otevírat dveře života a vědění, ale vstoupit do nich již musíte sami. Pohodlný život a lehko získané požitky ani nepřinášejí tělu prospěch, ani nevštípí duši nějaké hodnotné vědomosti. Oproti tomu vytrvalá námaha vás připraví k ušlechtilým a dobrým činům. Věřím, že veškeré těžkosti, se kterými jste bojovali v průběhu studia, se vám v další studijní etapě či praxi v mnohém vrátí,“ využil ve svém proslovu k čerstvým bakalářům Sokratova slova děkan Zbyněk Svozil.

Během páteční promoce pak antického filozofa vystřídal nositel Nobelovy ceny za literaturu Anatole France, jehož citoval prorektor Miroslav Mašláň. „Vaše práce bude vyžadovat trpělivost, obětavost, někdy i odříkání, ale především optimismus. Jak řekl Anatole France, optimismus je příjemnější forma odvahy. Tak s touto odvahou vykročte do dalšího života,“ popřál absolventům prorektor.

Za magistry se ujala poděkování a krátkého ohlédnutí za studiem Radka Čapková. „Jsme vděčni za to, že tento den nastal. Přáli jsme si, aby už byl tady, škrtali dny v kalendáři, počítali hodiny a minuty do našich státních závěrečných zkoušek. Ale teď, když tu před vámi stojíme s magisterským titulem před našimi jmény, musím říct, že je mi to až trochu líto,“ uvedla absolventka fyzioterapie.

Promocí se v jejím životě prý moc nemění. „Už při studiu jsem pracovala, pracovat budu dál. Jsou i další varianty, mimo jiné přemýšlím o doktorském studiu. Odpočívat teď určitě nebudu, to až třeba s jarem, kdy bych ráda někam vyjela,“ uzavřela Čapková. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.