Sallis: Centrum Olomouce je "walkable", dobře stavěné

Profesor James F. Sallis v Café 87.
Foto: Martin Višňa
pátek 7. prosince 2012, 08:24 - Text: Martin Višňa

Vztahem mezi prostředím, ve kterém žijeme, a pohybovou aktivitou se zabývala včerejší vědecká kavárna s profesorem Jamesem Sallisem z University of California v San Diegu.

„Jeho spolupráce s naším pracovištěm trvá už dvacet let. To, že jsme schopní pracovat s největšími světovými špičkami, je jeho zásluhou,“ představil hosta Josef Mitáš z Institutu aktivního životního stylu fakulty tělesné kultury.

Sallis, čerstvý držitel čestného doktorátu Univerzity Palackého, se od začátku netajil sympatiemi k hanácké metropoli. Prezentaci zahájil slovy 'I love Olomouc' a následně město srovnával s urbanizovanou krajinou v Americe.

Pěší Olomouc

„Z hlediska pohybových aktivit je Olomouc dobře postavená. Lidé žijí blízko obchodů, škol nebo zaměstnání, takže z jednoho místa na druhé se dostanou pěšky. Ve Spojených státech vypadá ale spousta měst úplně jinak. Nejsou 'walkable', uzpůsobené chůzi, lidé musejí mezi obchodními a dalšími zónami přejíždět autem,“ komentoval Sallis připravené fotografie.

Připustil ale, že i Olomouc má své méně 'walkable' lokality, například současnou satelitní výstavbu. „Vypadá spíše jako americké předměstí. A právě taková místa jsou předmětem zájmu kinantropologů na zdejší univerzitě,“ nastínil práci svých olomouckých kolegů.

Otázka politiky

„Když postavíte město tak, aby podporovalo pohybovou aktivitu, lidé tam budou žít rádi a bude je to místo bavit. Musí se vhodně navrhovat parky, sportoviště, školy v docházkové vzdálenosti, uzpůsobit dopravu nejen pro auta, ale také pro pěší a cyklisty... Je to otázka politiky a mnoha osob, které tak ovlivňují zdraví populace,“ představil Sallis ideu města příznivého zdravému životnímu stylu.

Ke kávě pak demonstroval výsledky výzkumu z řady světových měst.

Přednáška profesora Jamese F. Sallise se do série vědeckých kaváren pod hlavičkou projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP) zapsala hned několika „nej“. Předně byl hostem první čestný doktor na návrh fakulty tělesné kultury a šlo o první posezení v cizím jazyce. Z angličtiny překládala Veronika Prágerová z katedry anglistiky a amerikanistiky. Cestu do Café 87 si ovšem našly pouze dvě desítky lidí, což je dosud nejmenší návštěva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.