Odborníci na aplikované pohybové aktivity rokují v Olomouci

Také vizuál kongresu EUCAPA se inspiroval u The Beatles.
Repro: Žurnál UP
středa 15. června 2016, 07:21 - Text: Martin Višňa

Olomouc je v tomto týdnu místem s největší koncentrací odborníků na aplikované pohybové aktivity. Ti se do hanácké metropole sjeli, aby na kongresu pořádaném fakultou tělesné kultury diskutovali o aktuálním zaměření a směru tohoto kinantropologického oboru.  

Hlavním cílem Evropského kongresu aplikovaných pohybových aktivit (EUCAPA) je porovnat přístupy v jednotlivých evropských zemích a zamyslet se nad správným směřováním oboru. I proto je také použit oficiální název APA Road, inspirovaný kapelou The Beatles, který se dá volně přeložit jako APA na rozcestí.

Přihlášeno je na 150 účastníků nejen z Evropy, pozvání mimo jiné přijal i Martin Block z University of Virginia, profesor kineziologie, který působí především v oblasti inkluze žáků s postižením do školní tělesné výchovy.

„V době, kdy je integrace ve školní TV ve většině zemí vnímána jako samozřejmá, je potřeba se zaměřit na aktivní životní styl osob se zdravotním postižením jako celek. Bude zajímavé pozorovat odlišné přístupy a vnímání předních evropských vědců. Přínosné budou také praktické workshopy,“ sdělil Ondřej Ješina z pořádající katedry aplikovaných pohybových aktivit.

Velká část programu kongresu se koná v sálech NH hotelu, kde také byla tato událost dnes zahájena. Účastníci však zavítají také do univerzitních prostor, v Laudonově sálu Pevnosti poznání například proběhne společenský večer, řada aktivit včetně pátečního závěrečného rautu se pak uskuteční v Aplikačním centru BALUO v Neředíně. Hosté kongresu se také mohou těšit na prohlídky historického centra Olomouce.

Odborníci na aplikované pohybové aktivity se scházejí na evropském kongresu každé dva roky už od roku 1986. Do České republiky se tato významná oborová událost vrací po deseti letech, tehdy ji také hostila domácí kolébka této disciplíny, tedy fakulta tělesné kultury. Zastřešující organizací je v současnosti Evropská federace aplikovaných pohybových aktivit. Více informací o kongresu najdete na www.eucapa.upol.cz


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.