Fakulta tělesné kultury darovala osm a půl litru krve

Fakulta tělesné kultury darovala krev, nechyběl děkan Zbyněk Svozil.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 16. března 2016, 11:29 - Text: Martin Višňa

Téměř osm a půl litru krve přibylo v zásobách olomoucké fakultní nemocnice, poté co její transfuzní oddělení navštívili studenti a zaměstnanci fakulty tělesné kultury. Mezi osmnácti lidmi, kteří nakonec ulehli na odběrová lůžka, bylo sedm prvodárců.

Svůj první dobrovolný odběr absolvoval například František Chmelík z Institutu aktivního životního stylu nebo studenti Kateřina Motáková a Jan Zorád. „Vždycky jsem se toho hrozně bála, cítila se jako srab, že to nezvládnu. Ale překonala jsem se a teď se cítím jako hrdinka,“ uvedla Motáková se smíchem ve tváři.

Její odběr proběhl bez problémů, oba zmínění pánové už tak hladký průběh neměli. „Napíchli mě, bylo to dobré, ale asi po třech minutách najednou lehká tma před očima a začalo mi dunět v uších, tak mě sestra položila a pak už to bylo zase v pohodě,“ komentoval Zorád.

„Zaslechl jsem, jak pán, co ležel naproti mě, říká, že ti mladí dneska nic nevydrží. Ale na svůj první odběr budu vzpomínat pozitivně,“ prozradil František Chmelík, když jako jeden z posledních opouštěl odběrový sál.

Naopak jako první si nechal pustit žilou děkan fakulty Zbyněk Svozil. „Nejsem žádný hrdina na Janského plaketu, je to můj sedmý odběr. Podobné akce jsou přínosné, pomáhají dobré věci, a pokud budou pokračovat, budu jen rád a podpořím je,“ uvedl děkan.

Výzva Daruj krev s FTK v minulém týdnu navázala na únorové společné univerzitní darování s rektorem, kdy na transfuzní oddělení fakultní nemocnice zavítalo 142 studentů a zaměstnanců. Tohoto darování se ovšem někteří akademici fakulty tělesné kultury nemohli zúčastnit. K fakultnímu darování se původně přihlásilo téměř čtyřicet lidí, polovina však nakonec darovat nemohla, zejména kvůli nemoci. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.