Výzkum kosmického záření využívá olomoucké kamery

Dvě z osmi.
Místa, která přicházejí do úvahy pro stavbu observatoře CTA.
Koláž: Žurnál UP
pátek 12. října 2012, 09:34 - Text: Velena Mazochová

Osm míst kandiduje na stavbu dvou observatoří pro zkoumání kosmického záření. Na projektu Cherenkov Teleskope Array (CTA) se mezi vědci z 27 zemí světa podílejí také olomoučtí odborníci.

Česká strana se na projektu podílí monitoringem noční oblohy. Na několika místech obou polokoulí umístili výzkumníci automatické full-sky kamery, které monitorují oblačnost a pozadí noční oblohy. Kamery vyvinuli odborníci z Regionálního centra pokročilých technologií a nanomateriálů - Společné laboratoře optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Full-sky kamera zaznamenává noční celooblohové snímky se zorným polem 180 stupňů. "Udávají informace o procentuálním pokrytí noční oblohy mraky a úrovni jasu oblohy, což jsou pro observatoř nejdůležitější parametry," uvedl za tým olomouckých odborníků Dušan Mandát.

Olomoučtí vědci se věnují také testování a měření vybraných parametrů zrcadlových vzorků pro optické teleskopy. Mají bohaté zkušenosti s výrobou ultra tenkých velkoplošných zrcadlových segmentů pro obdobný projekt Pierre Auger Observatory. V olomoucké laboratoři se testuje například tvar zrcadel, jejich rozptylové a mechanické vlastnosti i další parametry. "Chystaná observatoř bude obsahovat velké množství optických teleskopů různých velikostí, čímž vytvoří velké, navzájem synchronizované pole pro detekci," vysvětlil Mandát.

Shromažďování a analýza dat poslouží při porovnání osmi kandidátských míst pro severní a jižní větev observatoře. Výběrová komise bude volit mezi lokalitami v Namibii, Argentině, Arizoně, Mexiku a na ostrově Tenerife. Rozhodnutí by mělo padnout do konce příštího roku.

Cílem projektu Cherenkov Teleskope Array je výzkum gama záření z intergalaktických a extragalaktických zdrojů s energiemi vyššími než 10 GeV. Pro srovnání: evropské laboratoři pro fyziku částic CERN jsou protony urychlovány energii 4 TeV, což je 2 500 krát nižší energie než gama záření detekované budoucí CTA observatoří.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.