Veletrh vědy a výzkumu „rozsvítil“ pevnůstku i přírodovědeckou fakultu

Veletrh vědy a výzkumu – jedinečné seznámení s vědou.
Fotogalerie: Eva Hobzová a Martina Šaradínová
pátek 19. června 2015, 15:48 - Text: Martina Šaradínová, Pavel Konečný

Osm desítek stánků zahrnuje Veletrh vědy a výzkumu, který se dnes a v sobotu odehrává v areálu Pevnosti poznání a v budově přírodovědecké fakulty. Přijížděli na něj školáci z celé Moravy, stejně jako rodiny s dětmi.

Letošní ročník veletrhu se inspiroval Mezinárodním rokem světla, proto je jeho mottem Uděláme vám v tom jasno. „Předvádíme světlo a různé jeho aspekty, máme tady transformátory, které dávají blesky, ale návštěvníci uvidí i plamenomet na trafostanici. Ukazujeme také výboje v plynech, jako jsou helium, neon a rtuť a máme tady i solární panely,“ popsal stánek se světlem Ondřej Sekera, student z katedry experimentální fyziky.

Virtuální realita v centru pozornosti

Největší zájem byl v pátek na Korunní pevnůstce o maskování poranění, prezentaci virtuální reality, chilli papričkáře nebo bubliny studentů Gymnázia Jakuba Škody. „Jsme rádi, že se zapojila spousta vystavovatelů i z minulých let, to znamená, že je to důkaz toho, že to baví nejen návštěvníky, ale i vědce a organizátory,“ uvedla Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

I když počasí nebylo v pátek dopoledne ideální, návštěvnost byla vysoká. „Věda se dá dělat naprosto za každých podmínek a v těch nejextrémnějších vznikají ty nejlepší nápady,“ prohlásila hlavní koordinátorka veletrhu Lenka Oprštěná.

Věda na veletrhu zaujala studenta Střední školy elektrotechnické z Lipníku nad Bečvou Rostislava Dostála. „Celý veletrh je zajímavý. Mně se ale nejvíc líbil stánek Meopty,“ prohlásil Dostál. Podobně reagoval europoslanec Pavel Svoboda, který byl veletrhem doslova nadšen. „Není nad názornost, když si člověk může na něco šáhnout, tak hned k tomu získává osobnější vztah. Podobnou akci jsem zatím neviděl, Olomouc je v tomhle jedinečná.

Soutěže i účinky hub

Řada atrakcí čekala na návštěvníky i v hlavní budově přírodovědecké fakulty, která na několik hodin připomínala hučící úl. Školáci i předškoláci si mohli vyzkoušet tajné písmo, vyluštit křížovky pro alchymisty, rýžovat minerály, poznávat horniny, rostliny či řešit různé kvízy a hádanky. Botanici připravili mimo jiné stánek, u nějž se návštěvníci seznamovali s pěstovanými houbami.

„Mohou si prohlédnout řezy žampionu pod mikroskopem a plodnice dalších hub pod lupou. Seznamujeme je například i se všemi léčivými účinky nejběžnějších hub. Nechybějí interaktivní hry, které zvláště mladší děti baví. Musím říct, že největší zájem je o skládání puzzle,“ popsala Barbora Mieslerová z katedry botaniky.

V „geologickém koutku“ měli zase příchozí možnost poznávat horniny, minerály a vyzkoušeli si rýžování minerálů. „Kupodivu i mnozí druháci či třeťáci horniny rozpoznají lépe než někteří dospělí. Záleží na to, jak se kdo s touto problematikou setkal třeba ve škole či ve svém okolí. My se snažíme všechny návštěvníky hlavně naučit, jak která hornina vypadá. Baví je to, a to nás těší,“ uvedl Petr Kovář z katedry geologie. 

Návštěvníci veletrhu na přírodovědecké fakultě nepronikali ale jen do přírodních věd, své stánky zde rozbalily i další fakulty. Do programu se zapojily rovněž některé partnerské školy. Princip LED diody například malým i dospělým vysvětloval student hejčínského gymnázia a tamního klubu debrujárů Martin Hejna. „Moc mě to baví, beru to jako zajímavou aktivitu. Chtěl bych být veterinář, ale chci proniknout do více oborů a dozvědět se, jak věci fungují,“ řekl student.

Jako odměnu za celoroční pěkné chování dostali návštěvu Veletrhu vědy a výzkumu čtvrťáci a šesťáci ze základní školy z Bohdíkova na Šumpersku. „Jsme tady poprvé, je to moc pěkné. Bavila mě hlavně hra Riskuj!,  čištění zubů a chemické pokusy,“ uvedla jedna ze školaček Julie Nováková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.