Univerzita zapsala do své historie švédského botanika Görana Sandberga

Doctor honoris causa Göran Sandberg.
Fotogalerie: Pavel Konečný a Velena Mazochová
středa 26. března 2014, 13:48 - Text: Velena Mazochová

Čestný titul Univerzity Palackého doctor honoris causa dnes v Arcibiskupském paláci obdržel profesor Göran Sandberg z Umeå universitet ve Švédsku, významný experimentální biolog. Nejvyšší univerzitní poctu převzal za dlouholetou vědeckou spolupráci s přírodovědeckou fakultou a za výjimečný podíl na rozvoji jejích pracovišť. 

VIDEO ZDE.

„Univerzita svým oceněním sděluje, že oceněného navždy zapisuje do vlastní historie coby osobnost nepominutelnou a zásadní a spojuje s ní své jméno a veškerou prestiž,“ uvedl v úvodu slavnostního zasedání vědeckých rad přírodovědecké fakulty a univerzity prorektor Petr Bilík.

Výjimečná osobnost, výjimečná spolupráce 

Jak ve stručné rekapitulaci připomněl děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort, bohatá spolupráce s profesorem Sandbergem a jeho výzkumnou skupinou trvá téměř dvacet let. „Během nich umožnil několika zaměstnancům fakulty dlouhodobě pracovat v jeho týmu ve švédském Umeå Plant Science Centre a dosáhnout významných výsledků v oblasti biologie rostlin. Většinu těchto stáží přitom financoval ze svých grantových prostředků,“ uvedl Frébort. 

Göran Sandberg (*1955) se ve svém výzkumu zaměřuje na lesnické biotechnologie. Jeho výstupy se uplatňují ve dřevozpracujícím a papírenském průmyslu. Významně se podílel na zmapování kompletní genetické informace topolu chlupatoplodého. Jde o první popsaný genom stromu na světě.

Publikoval dvě stovky vědeckých prací. Je autorem nebo spoluautorem více než 25 patentů. Díky intenzivní spolupráci Umeå Plant Science Centre a olomoucké přírodovědecké fakulty vzniklo více než dvacet původních vědeckých prací publikovaných v prestižních vědeckých časopisech (Cell, Nature, Plant Cell, Analytic Chemistry).

Vystudoval chemii a botaniku na Umeå universitet. Doktorát z fyziologie získal na Švédské univerzitě zemědělských věd, profesorem je od roku 1989, v letech 2005–2010 byl jejím rektorem.

V roce 2005 se stal členem Akademie věd, ve Švédské královské akademii zasedá v panelu biosciences. Působil mimo jiné jako poradce švédského ministra vědy a vyššího vzdělávání. V současné době je výkonným ředitelem švédské větve Wallenbergovy nadace - celosvětové nadační sítě, která podporuje rozvoj vědy ze soukromých finančních zdrojů bankéřů.

Sandbergovy zkušenosti při budování vědecko-výzkumného centra využili olomoučtí vědci také při přípravě projektu Centra regionu Haná. „Jeho charakterové vlastnosti a manažerské schopnosti inspirovaly mnohé z nás,“ dodal Frébort.

Poslání univerzit: výchova mladé generace 

Čestného titulu a oboustranné dlouhodobé spolupráce s olomouckými biochemiky si uznávaný švédský botanik velmi váží, zejména s ohledem na výchovu dvou desítek nových doktorandů. V této souvislosti připomněl hlavní poslání univerzit, které by se podle něj měly soustředit nejen na výzkum, ale především na výuku. 

„Dobrý učitel je důležitější než sebelepší vědec, který své poznatky neumí předávat,“ uvedl Sandberg při slavnostním aktu. Ve svém vzkazu studentům a mladým vědcům podtrhl cenu štěstí a náhody. „Nestraňte se jich, jsou stejně důležité jako vědomosti,“ ujistil Sandberg. 

Na aktuálním příkladu ukrajinské krize zdůraznil rovněž význam humanitních a společenských věd, které jsou podle něj pro poznání světa nezastupitelné. „Univerzity nejsou továrny na inovace. Mají především produkovat studenty, kteří jsou vyspělí a schopni udělat něco dobrého pro společnost,“ řekl Sandberg. 

Velvyslankyně a minisympozium 

Mezinárodní význam události v Arcibiskupském paláci podtrhla přítomnost švédské velvyslankyně Anniky Jagander, kterou před slavnostním aktem přivítala v zastoupení rektora prorektorka Jitka Ulrichová. K tématům krátkého rozhovoru patřila vzájemná výměna informací, výměnných studentských pobytů a zahraničních mobilit mladých vědců. 

Na počest profesora Sandberga je připraveno na zítřek v areálu přírodovědecké fakulty v Holici Auxin and Cytokinin minisymposium, které pořádá Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Program zahrnuje vystoupení předních olomouckých vědců v oblasti biochemie a rostlinných biotechnologií. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.