Říhová: Neúspěch je normální

Imunoložka Blanka Říhová.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 29. listopadu 2012, 16:27 - Text: Pavel Konečný

Světově uznávaná imunoložka profesorka Blanka Říhová z Univerzity Karlovy dnes zcela zaplnila aulu přírodovědecké fakulty. Pronesla zde výroční fischerovskou přednášku o imunitním systému.

„Byla to pro mě výjimečná přednáška. Tím, že byla přednesena k poctě prvního rektora. Ale způsob přednášení nijak výjimečný nebyl. Dělám to mnohokrát za rok,“ uvedla Říhová. Svá slova přizpůsobila tomu, že nehovoří k imunologickému publiku. Stejně jako obrázky. „Imunologům zkrátka neukazuji buňky, které se účastní imunologické odpovědi.“

Přednášku zahájila rovnou hlavním poselstvím. Vzkaz pro nabitý sál byl: „Neúspěch je normální, nebojte se ho. Normálně se nedaří, ať už při bádání, nebo v životě. A když se čas od času něco povede, tak si toho važte.“ Jak podotkla, neúspěch sama v životě zažila.

Mezi čestnými hosty seděl i vnuk prvního rektora obnovené univerzity Ctirad Fischer, absolvent Vysokého učení technického v Brně. „Měl jsem štěstí, že jsem dědečka ještě zažil a strašně si vážím toho, co dokázal. Jsem odrodilec - jediný technicky vzdělaný ve Fischerově rodině. Vystudoval jsem strojní fakultu,“ řekl Fischer. Dostat se do humanitního světa je pro něj prý příjemnou změnou.

S olomouckou univerzitou profesorka Říhová intenzivně spolupracuje. „S profesorem Strnadem a profesorem Hajdúchem,“ zmínila své kolegy. Také jedna větev její rodiny pochází z Olomouce.

Říhová, která získala profesuru kromě Karlovy univerzity také v Utahu, je zvyklá přednášet v USA, po celé Evropě i Číně. Příští přednášku má naplánovanou v Dubaji.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.