RCPTM malým dílkem přispělo k Nobelově ceně za fyziku

Animace srážky dvou urychlených protichůdných svazků v detektoru ATLAS a CERN.
Zdroj: ATLAS Experiment, © CERN 2013
pátek 18. října 2013, 13:29 - Text: Martina Šaradínová

V mezinárodním týmu vědců, kteří experimentálně potvrdili existenci Higgsova bosonu, působili i tři vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Libor Nožka, Miroslav Hrabovský a Petr Hamal. Právě nedávné potvrzení objevu předpovězené elementární částice v experimentu přispělo k udělení letošní Nobelovy ceny za fyziku, kterou získali britský fyzik Peter Higgs a belgický vědec François Englert.

Higgs a Englert cenu dostali za teoretický objev mechanismu, který přispěl k pochopení původu hmotnosti subatomárních částic. Nobelovský výbor udělení ceny spojil s „nedávným potvrzením objevu předpovězené elementární částice“ v experimentech ATLAS a CMS na velkém hadronovém urychlovači částic (LHC) v ženevském CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum). Na experimentu se podílely velké mezinárodní týmy, které podle pravidel ceny laureáty být nemohou.

„Pracovaly na tom skoro tři tisíce lidí. Náš podíl byl nepatrný, ale samozřejmě nás to těší a jsme pyšní. Na druhé straně vidíme veškerá úskalí, která kolem objevu jsou. To otevírá další otázky, které se v budoucnu musí vyřešit. Je to takový příjemný moment, nic víc,“ uvedl profesor Hrabovský z RCPTM.

Spolupráce s předními světovými vědci podle něj není náhoda. Společná laboratoř optiky ve spolupráci s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR patří již řadu let ke špičce v oblasti optiky. „Přes optiku jsme se dostali mezi částicové fyziky a astrofyziky. V devadesátých letech jsme spolupracovali na různých francouzských programech, pak přišel mimo jiné projekt Pierre Auger Observatory pro výzkum vysokoenergetického kosmického záření a následně ATLAS – CERN výzkum podstaty hmoty na největším urychlovači LHC,“ popsal Hrabovský.

Experimenty se dělaly v CERNu u Ženevy, následné vyhodnocení pak vědci převážně prováděli na své domovské půdě. „Pracovali jsme na detektoru ALFA, který je českou záležitostí a je součástí projektu ATLAS. Procesy se vždy předem modelují a předvídá se, jak by mohly dopadnout. Pak se to srovnává s výsledky experimentu. Tam se nedá ukázat prstem, kdo jakým dílem přispěl. Takže všichni z třech tří tisíc členů kolaborace jsou spoluautory a neříkáme, jaký je náš podíl,“ vysvětlil Hrabovský.

Objev Higgsova bosonu byl oznámen v roce 2012. „Je posledním střípkem v mozaice takzvaného standardního modelu elementárních částic, který popisuje základní stavební kameny hmoty,“ uvedl vědecký ředitel RCPTM Ondřej Haderka.

Na experimentu, který existenci takzvané božské částice prokázal, se podílelo na 60 českých vědců, především z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a ČVUT. Olomoucké RCPTM, nejmladší a nejmenší část české účasti, bylo jediným mimopražským zástupcem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.