Premiér si prohlédl Pevnost poznání a debatoval o problémech univerzit

Ředitel Matěj Dostálek provázel Pevností poznání premiéra Bohuslava Sobotku.
Foto: Vladislav Galgonek
čtvrtek 21. května 2015, 20:33 - Text: Martina Šaradínová

Do již poměrně obsáhlého výčtu vzácných hostů interaktivního muzea vědy Pevnost poznání se dnes zařadil i český premiér Bohuslav Sobotka. Po prohlídce expozic následovala debata, v níž přišla řeč i na aktuální problémy olomoucké univerzity a vysokých škol obecně.

Předseda vlády si vzhledem k nabitému programu stačil muzeum vědy prohlédnout jen letmo, po prohlídce je ale hodnotil velmi kladně. „Je to moc pěkný projekt. Jsem rád, že posloužil nejen k záchraně krásné historické budovy v centru Olomouce, ale že pro ni přinesl nový, kreativní a zajímavý smysl. Jsem rád, že roste počet návštěvníků, a doufám, že to bude dobře fungovat,“ uvedl Sobotka.

Během prohlídky ho pobavily kreslené komiksy, se zájmem si prohlédl i zátopový model města a gyroskop. Role průvodce se zhostil ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek. „Jsme rádi, že všechny významné osobnosti, které navštěvují Olomouc, zavítají i do Pevnosti poznání. S potěšením jsme poskytli také prostor pro setkání s akademickou obcí. Je to pro nás věc prestiže,“ řekl Dostálek.

Moderování následné debaty se pak ujal rektor Jaroslav Miller. Předsedu vlády informoval o některých problémech, jimž univerzita čelí. K nim patří mimo jiné systém hodnocení výsledků vědy a výzkumu. „Je květen a hodnocení za rok 2014 stále není hotovo. Univerzitám to velmi komplikuje život,“ upozornil rektor. „O tomto problému vím a předpokládám, že o tom budu jednat s kolegou Bělobrádkem,“ reagoval Sobotka.

Hovořilo se mimo jiné o podfinancování takzvaných malých oborů zejména na filozofické fakultě, velkém počtu vysokých škol a jejich ne vždy valné kvalitě či o nutnosti spolupráce univerzit a vědeckých center s hospodářskou sférou.

„V porovnání tří českých kamenných univerzit, tedy Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity a Univerzity Palackého, má naše univerzita zejména díky přírodovědecké fakultě a vědeckým centrům nejvyšší podíl spolupráce s hospodářskou sférou. Vyzvedl bych optiku, nanotechnologie a biotechnologický výzkum,“ informoval premiéra rektor.

Podle premiéra řešení některých z diskutovaných problémů bude souviset s přijetím novely vysokoškolského zákona nebo schválením rozpočtu pro příští rok. Ve stávajícím návrhu ministra financí se totiž pro vysoké školy počítá s částkou o 1,2 miliardy nižší než letos.

„Je to začátek vyjednávání. Doufám, že na konci bude výsledek lepší,“ prohlásil Sobotka. Druhou prioritu je podle něj zajistit peníze na udržitelnost vědeckých center vybudovaných z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.