Pevnost poznání se stala jedním z nejvyhledávanějších míst v kraji

Pevnost poznání se stala oblíbeným místem dospělých i dětí.
Foto: Eva Hobzová
neděle 24. ledna 2016, 07:38 - Text: Ondřej Čížek

Více než osmdesát tisíc návštěvníků si našlo během devíti měsíců cestu do Pevnosti poznání. Interaktivní muzeum vědy tak patří k nejvyhledávanějším místům v regionu. Z nastaveného tempa při popularizaci přírodních i humanitních oborů široké veřejnosti nehodlá slevit ani v letošním roce. Už teď mají rodiče možnost své děti přihlásit na letní semestr Dětské univerzity a do oblíbených vědecko-výtvarných kroužků.

Pevnost bude také hostit řadu významných konferencí a studentských olympiád včetně celorepublikového kola Soutěže mladých zdravotníků. Ve dnech 19. až 24. dubna se částečně promění v jedno z projekčních míst 51. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc.

„V průběhu roku chystáme několik nových expozičních částí, které se týkají robotiky, 3D tisku nebo nanomateriálů. Při aktualizaci programu chceme obecně klást větší důraz na propagaci výzkumu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého,“ říká Matěj Dostálek, ředitel Centra popularizace vědy přírodovědecké fakulty. Jedním z nových očekávaných exponátů bude představení technologie, která předvede čistění vody v praxi. Vzniká ve spolupráci s Regionálním centrem pokročilých technologií a materiálů.    

Historicky vzácná budova s dřevěnou konstrukcí, původně dělostřelecký sklad z 19. století, byla v dubnu 2015 definitivně přeměněna v progresivní centrum neformálního vzdělávání a otevřena veřejnosti. K několikahodinovým návštěvám netáhly rodiny s dětmi jen originální expozice s více než 150 exponáty, ale rovněž široká škála aktivit a jednorázových populárně-vědeckých projektů. Úspěch slavily výukové programy pro základní i střední školy, zimní semestr populární Dětské univerzity nebo cyklus letních vědeckých táborů. Pevnost poznání se stejně tak stala dějištěm Veletrhu vědy a výzkumu UP, Noci vědců či pedagogicky zaměřeného projektu Podzim komunismu.

„Počítali jsme, že takové množství návštěvníků zavítá do Pevnosti poznání za celý rok. Na poslední chvíli jsme však museli prodloužit pilotní provoz a pro širší veřejnost tak otevřeli až v dubnu. V průměru k nám zavítalo 10 000 návštěvníků za měsíc, což je neuvěřitelné číslo! Pokud přičteme návštěvníky, kteří do areálu olomoucké Korunní pevnůstky přišli na další skvělé akce a koncerty, jedná se o jednu z nejnavštěvovanějších kulturních památek Olomouckého kraje,“ shrnuje výsledky Dostálek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.