Olomoučtí chemici vyvinuli komplexy zlata účinné proti zánětům i nádorům

Ilustrační foto: archiv katedry anorganické chemie
úterý 2. února 2016, 13:30 - Text: Martina Šaradínová

„Zlatá“ cesta olomouckých chemiků k účinnějším protinádorovým a protizánětlivým léčivům. Tak by se dal krátce shrnout výsledek práce vědců z přírodovědecké fakulty a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), který byl „korunován“ udělením dvou národních patentů pro sloučeniny s obsahem zlata, jež mají výrazné protizánětlivé a protinádorové účinky.

Patenty poskytují právní ochranu zcela originálním, i když strukturně podobným skupinám sloučenin zlata s navázanými organickými molekulami. V jednom případě se jedná o deriváty hypoxantinu, ve druhém o deriváty 9-deazapurinu.

„Společnou a farmaceuticky využitelnou vlastností těchto nových látek je pozoruhodná kombinace jejich protizánětlivých účinků s výraznou protinádorovou aktivitou. Tyto byly ověřeny na buněčných modelech zánětu a nádorových liniích lidského adenokarcinomu prsu, osteosarkomu, maligního melanomu, karcinomu prostaty, vaječníků a karcinomu vaječníků rezistentního vůči cisplatině,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Zdeněk Trávníček.

Nově patentované látky jsou účinnější než dnes klinicky používané protizánětlivé léčivo s obsahem zlata, tedy Auranofin, a současně překonávají protinádorové účinky klinicky nejužívanějšího chemoterapeutika na bázi platiny, jímž je cisplatina. Právě tato kombinace biologických vlastností umocňuje perspektivu možného využití těchto látek jako léčiv jak zánětlivých, tak i nádorových onemocnění. „Další pozitivní vlastností nově vyvinutých sloučenin je jejich schopnost překonat odolnost nádorů vůči cisplatině,“ doplnil další z původců patentů Zdeněk Dvořák.

Velice slibné by také mohlo být využití sloučenin v kombinaci s radioterapií, případně jako následná léčba po radioterapii. Při ní by látky mohly napomoci potlačení nežádoucích vedlejších zánětlivých následků ozařování, a tudíž přispět k celkovému zlepšení zdravotního stavu pacientů. Výzkumníci ale současně zdůrazňují, že k reálnému využití těchto látek jako léčiv vede ještě dlouhá a strastiplná cesta experimentálního a klinického výzkumu.

Udělení národních patentů (CZ 305585 B6 a CZ 305624 B6) je výsledkem práce týmu vědců složeného ze zástupců katedry anorganické chemie, katedry buněčné biologie a genetiky a Oddělení biologicky aktivních komplexů a molekulových magnetů RCPTM. K původcům patentů patří i Radka Křikavová, Jana Gáliková, Jan Hošek a Ján Vančo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.