Nanovědci a podnikatelé hledali možnosti spolupráce

Podnikatelé si prohlédli i laboratoře RCPTM.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
úterý 10. listopadu 2015, 15:55 - Text: Martina Šaradínová

Nanotechnologie mají velký potenciál, který v praxi ještě není dostatečně využitý. I to vyplynulo z dnešního setkání podnikatelů s vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a brněnského CEITEC VUT. Zatímco podnikatelé se dozvěděli o aktuálních výsledcích výzkumu a vývoje nanotechnologií, akademici zjišťovali potřeby a zkušenosti firem.

„Cílem Brokerage 4 innovations  bylo podpořit navázání spolupráce mezi firmami a významnými výzkumnými institucemi. Chtěli jsme také, aby se k firmám dostaly výsledky excelentní vědy. Máme totiž eminentní zájem je aplikovat do praxe. Vedle prezentací vědců a prohlídky vědeckého centra jsme vytvořili i prostor pro individuální jednání. Na nich firmy mohly hovořit o věcech, které třeba souvisejí s jejich strategickým záměrem a nedá se o nich diskutovat na širokém fóru,“ objasnil ředitel sdružení OK4Inovace Kamil Krč. 

Vědci z RCPTM se věnují zejména vývoji nanotechnologií, které mají uplatnění v medicíně, biotechnologiích, potravinářství i při ochraně životního prostředí. Zástupce firem seznámili s jejich využitím při čištění a úpravě vod, vytváření antimikrobiálních povrchů na výrobcích a technologických zařízeních či získávání požadovaných látek z kapalin.

„U aplikací nových technologií je vždy největším problémem uspokojit poptávku. V současné době se obecně hledá uplatnění nanotechnologií a nanomateriálů, dřívější očekávání ještě nejsou naplněna. Spousta firem v nanotechnologiích cítí obrovský potenciál, jen si nejsou aplikacemi jisti. Pro nás jsou naopak cenné zkušenosti firem. Proto je třeba organizovat tyto akce a zvýšit vzájemné porozumění,“ uvedl zástupce ředitele RCPTM Michal Otyepka.

Nové možnosti ve využití nanotechnologií při čištění vod si přijel vyslechnout Jaroslav Foltýn ze společnosti Delta Technologie, která se mimo jiné zabývá výrobou, montáží a servisem čistírny odpadních vod.  „V minulosti jsme v tomto směru již něco zkoušeli, ale ekonomicky nám to moc nevycházelo. Proto jsem se chtěl dozvědět, kam se tato problematika posunula a co je nového,“ uvedl Foltýn.

Ze stejného oboru je i zástupce firmy Biotal  CZ Vadim Teterja. „Zajímalo mě, co je v nanotechnologiích nového, prioritně v oblasti čištění odpadních vod. Několik prezentací mě zaujalo, proto bych se o některých věcech s vědci rád pobavil. Zajímá mě i to, jakou formou lze spolupracovat, jaké jsou podmínky, jak jsou ochráněny informace,“ řekl Teterja.

Olomoucké vědecké centrum spolupracuje se zhruba 80 průmyslovými partnery v tuzemsku i zahraničí. Jsou mezi nimi nadnárodní koncerny jako americká společnost Procter & Gamble či farmaceutický koncern Teva.  Kontrakty má uzavřené i s firmami z regionu. Patří k nim olomoucký mimo jiné Farmak, přerovská Precheza a Meopta, prostějovská Mubea nebo největší světový výrobce parmazánů - společnost Orrero v Litovli.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.