Mladí přírodovědci prokázali nadšení i dobré znalosti

Účastníci Studentské konference mladých přírodovědců.
Foto: Eva Hobzová
pátek 15. května 2015, 07:37 - Text: Martina Šaradínová

Pro vědu zapálené žáky a studenty uvítala ve čtvrtek Pevnost poznání na devátém ročníku Studentské konference mladých přírodovědců. Téměř 90 účastníků soutěžilo ve třech sekcích – Věda je zábava, Labyrint a Badatel. Podle pořadatelů jsou mnohé práce v klání Badatel, v němž roli školitelů sehráli většinou pracovníci přírodovědecké fakulty, srovnatelné s bakalářskými a někdy i diplomovými pracemi.  

Konference je vyvrcholením tří uvedených soutěží, které se konaly ve školním roce 2014/2015. V Sekci Věda je zábava prezentují své práce členové přírodovědných kroužků na školách. V Badateli se představili studenti, kteří si již vyzkoušeli výzkum na vysokých školách. Třetí sekce Labyrint byla přístupná pro žáky a studenty z celé ČR, kteří řešili úlohy z chemie zveřejněné na webových stránkách.

Popularizace přírodních věd

„Smyslem konference je popularizovat přírodní vědy. Studenti zjistí, jaké možnosti v bádání jsou a že věda není nudná a nezajímavá. Důležité je, že si vyzkouší i prezentaci výsledků práce na veřejnosti, podívají se, jak vystupují ostatní. To jsou důležité zkušenosti, které využijí v dalších letech. Mnozí studenti se soutěží účastní opakovaně a mnozí z nich pak míří na přírodovědeckou fakultu,“ uvedla hlavní organizátorka konference Ludmila Zajoncová. 

Velký zájem zaznamenali letos pořadatelé v sekci Badatel.  Zúčastnilo se jí 24 studentů s 19 příspěvky. „Máme druhý nejvyšší počet příspěvků v historii a nejvíce ústních prezentací. Úroveň prací je velmi vysoká. V podstatě všechny jsou srovnatelné s tím, co vídáváme u bakalářských prací a ty nejlepší bych považoval i za velmi slušné diplomky. Ale takovou kvalitu jsme tu měli i v minulých letech,“ řekl Martin Kubala, který má sekci na starosti.  

Soutěžil už potřetí a se dvěma pracemi

Opakovaně se do klání Badatel zapojil Martin Vondrák ze Slovanského gymnázia v Olomouci. Letos prezentoval jednu práci sám a druhou společně s kolegou. „Jsem tady už potřetí. Začínal jsem se statistikou a tento rok jsem zkusil i chemii. To jsou obory, které mne neuvěřitelně baví. Otázky, jimž se věnuju, jsou nad rámec učiva na střední škole,“ uvedl Vondrák, který má už jasno v tom, že chce studovat na olomoucké přírodovědecké fakultě. „Když jsem se věnoval jen matematice, chtěl jsem jít na matematiku nebo informatiku. Pak jsem si přidal chemii a přidaly se další možnosti. V tuto chvíli mne asi nejvíc láká strávit život nad fyzikální chemií. Chtěl bych pokračovat ve výzkumech, které jsem prováděl, proto určitě zůstanu v Olomouci,“ prozradil student.

Nejlepší řešitelé všech sekcí získali diplomy a věcné ceny. Konečné výsledky najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.