Mezi laureáty Ceny města Olomouce opět nechybějí zástupci univerzity

Laureáti Tomáš Hrbek, Pavel Hobza a Karel Indrák (zleva).
Fotogalerie: Jan Andreáš, MMOL
pátek 3. června 2016, 12:00 - Text: Martina Šaradínová, Velena Mazochová

Ceny města Olomouce putovaly i letos na univerzitní půdu. Ocenění ve čtvrtek v aule pedagogické fakulty převzal fyzikální chemik Pavel Hobza, vědec a lékař Karel Indrák a někdejší kancléř univerzity a nynější místopředseda Židovské obce Olomouc Tomáš Hrbek. Na univerzitě působil i další laureát – Jaroslav Vraštil. Cenu celkem převzalo sedm osobností a jeden kolektiv.

„Scházíme se na půdě druhé nejstarší tuzemské univerzity. Hned několik laureátů je s ní úzce spojeno. O všech oceněných platí, že ve svém životě nemyslí jen na sebe, ale jsou přesvědčeni o tom, že dát svůj um ve prospěch jiných je přirozené a samozřejmé,“ řekl mimo jiné v úvodu večera primátor Antonín Staněk.

Do Olomouce ho láká věda a rodina

Právě z rukou primátora převzal ocenění za vědu a výzkum nejcitovanější tuzemský vědec a nositel nejprestižnějšího tuzemského vědeckého ocenění Česká hlava profesor Pavel Hobza. Na přírodovědecké fakultě působí na katedře fyzikální chemie a v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Do tohoto vědeckého centra putuje Cena města již podruhé, loni ji získal ředitel RCPTM Radek Zbořil.

„Nejsem sice zdejší rodák, ale v Olomouci jsem začal chodit do mateřské školky. A všichni víme, že všechno, co jsme se naučili, jsme se naučili právě tam. Pak zde následovala základní škola a gymnázium a v posledních 20 letech se vracím zpátky na přírodovědeckou fakultu, kde s kolegy děláme velmi zábavnou a čím dál tím hezčí vědu. Mám pocit, že se nám začíná skutečně velmi dařit. Z ceny mám přirozeně velkou radost, vážím si toho. Ve vědě je ocenění pořád velmi málo, takže jsem rád, že na tuto oblast myslí i Cena města Olomouce,“ uvedl Hobza. Přiznal, že jeho pravidelné cesty z Prahy na Hanou mají i další pádný důvod. „Mám tady syna a dva vnuky. Vždy, když jedu na fakultu, stavím se i za nimi,“ prozradil vědec, který se věnuje studiu a popisu nekovalentních interakcí. Vedle olomouckého působení patří k vědeckým oporám Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze.

Patří k olomouckým patriotům

Ocenění v kategorii věda a výzkum obdržel také vědec, lékař a vysokoškolský učitel Karel Indrák, který stál u zrodu moderní hematologie v Olomouci. Hematologicko-onkologickou kliniku lékařské fakulty vedl od jejího vzniku až do roku 2014. Vybudoval zde významné hemato-onkologické centrum s první molekulárně-genetickou laboratoří a transplantačním programem s mezinárodním přesahem. Vychoval několik generací lékařů i nelékařů, k jeho žákům patřil například i světově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač.

„Byl jsem šťastný, když se mi podařilo dostat Českou republiku na „molekulární mapu světa“ věnovanou poruchám hemoglobinu a když jsem u otce a syna z Olomouce identifikoval poruchu, která získala název Hemoglobin Olomouc. Jsem hrdý, že se povedlo založit tradici Olomouckých hematologických dnů a že dnes čeští a slovenští hematologové o Olomouci hovoří jako o Mekce, kam každoročně proudí davy hematologů. Někteří mluví i o geniu loci Olomouce, ale já si myslím, že stejně významnou roli zde hraje i kolektiv spolupracovníků, který se podařilo na klinice vytvořit,“ uvedl Indrák. V děkovné řeči zdůraznil, že s Olomoucí je spjatý celý jeho osobní i profesní život.

„Jako olomoucký patriot si ocenění, které přišlo na sklonku mé profesní kariéry, nesmírně vážím a je to pro mě srdeční záležitost,“ zdůraznil laureát.

Cenu symbolicky věnoval rodičům

Tomáš Hrbek vnímá ocenění jako poctu spojenou s vřelým vztahem k městu i ke svým učitelům. Považuje za velkou čest, že ho navrhovatelé a schvalovatelé Ceny města Olomouce přiřadili k řadě oceněných osobností Univerzity Palackého, kterých si váží.

„Jako absolvent zdejší filozofické fakulty rád připomínám ocenění svých učitelů Eduarda Petrů, Miroslava Komárka a Jaroslava Macháčka. A zvlášť pak Oldřicha Králíka, který mě dovedl k rigorózní zkoušce. Dva z mých oceněných učitelů navíc ovlivnili můj život; Jiří Stýskal mě po Sametové revoluci pozval na obnovenou katedru uměnovědy a emeritní rektor Josef Jařab mi nabídl post kancléře. Jako rodilý Olomoučan a olomoucký patriot vítám, že se nyní mohu oficiálně považovat za inventář města,“ uvedl Tomáš Hrbek, který je v současné době i místopředsedou Nadačního fondu obětem holocaustu. Ocenění symbolicky věnoval památce svých rodičů, kteří se zasloužili o kulturní i společenský rozvoj města.

Na olomoucké univerzitě dlouhou dobu působil i pianista, skladatel a aranžér Jaroslav Vraštil, donedávna pedagog na katedře hudební výchovy pedagogické fakulty. Byl spoluzakladatelem dnes již legendární bluesrockové kapely The Bluesmen.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.