Jsem v dobré společnosti, řekl o „Zahradníkovské“ sérii chemik František Švec

Profesor František Švec byl 11. hostem cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 10. června 2016, 12:15 - Text: Martina Śaradínová

Světově uznávaný odborník na aplikace nových polymerů v analytické chemii František Švec z Kalifornské univerzity v Berkeley se ve čtvrtek postaral o jedenácté pokračování Rudolf Zahradník Lecture Series. V aule přírodovědecké fakulty posluchače seznámil se současnými trendy v přípravě porézních monolitů a jejich využitím v separačních technikách, zejména chromatografii.

„Je pro mě velkou ctí přednášet v tomto seriálu. Když jsem viděl jména předchozích řečníků, bylo mi jasné, že jsem opravdu v dobré společnosti. Tím, že znám profesora Zahradníka, jsem měl o to větší motivaci pozvání přijmout. Univerzita Palackého je pro mě velmi zajímavé místo, neboť tu neustále výsledky mé práce oceňují,“ pronesl v úvodu přednášky profesor Švec.

Polymerní chemik se věnuje syntéze a charakterizaci polymerních porézních materiálů, které slouží k separaci, tedy oddělování látek z jejich směsi. Hlavní pozornost přitom soustředí zejména na chromatografii. Polymerní porézní materiály mohou ale současně sloužit i jako mikroreaktory. Profesor Švec během přednášky přiblížil nejen vývoj těchto materiálů a jejich využití v uplynulých letech, ale také naznačil, jakými směry by se mohl obor ubírat. „Nechtěl jsem jít do hlubokých detailů, protože přišla řada lidí, kteří pravděpodobně nejsou zrovna specialisti na chromatografii. Koncipoval jsem tedy přednášku spíše tak, aby byla srozumitelná pro širokou paletu posluchačů,“ objasnil Švec.

V publiku nechyběl ani ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil, který přednáškový cyklus zaštiťuje. „Fascinuje mě multidisciplinární záběr výzkumu profesora Švece vyžadující znalosti v oblastech organické, polymerní, materiálové i analytické chemie, ale i nanotechnologií. Vůbec jsem netušil, jak pestrá škála nanomateriálů může být užitečná v separačních procesech,“ uvedl profesor Zbořil.

Profesor Švec je autorem více než 400 publikací, které mají přes 26 tisíc citací. Je šéfeditorem časopisu Journal of Separation Science a editorem řady dalších prestižních časopisů zaměřených na separační vědy a analytickou chemii. Působí na Kalifornské univerzitě v Berkeley a v tamní Molecular Foundry of the Lawrence Berkeley National Laboratory.

Přednáškový cyklus pojmenovaný po nestorovi české kvantové chemie Rudolfu Zahradníkovi se koná od roku 2013. V tomto akademickém roce hostil britského chemika Petera Sadlera z University of Warwick ve Velké Británii a fyzikálního chemika Pavla Jungwirtha. V říjnu uzavře letošní ročník přednáška profesora Enokiho z Tokia na téma magnetických uhlíkových struktur. Přednáška profesora Švece současně uzavřela program konference Pokroky v chromatografii a elektroforéze 2016, která se na přírodovědecké fakultě konala od pondělí. Záznam přednášky bude dostupný na webových stránkách RCPTM.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.