Je to neustálý boj, řekl o výzkumu rakoviny vědec světového formátu Jiří Bártek

Druhým hostem letošní Současní chemie byl Jiří Bártek.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 3. března 2016, 11:00 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědecká fakulta se ve středu stala místem setkání dvou nejcitovanějších českých vědců. Molekulární biolog Jiří Bártek, který patří ke světovým kapacitám ve výzkumu nádorových buněk, přijal pozvání od jednoho z nejcitovanějších světových chemiků Pavla Hobzy do přednáškového cyklu Současná chemie. Významný host hovořil ve zcela zaplněné aule nejen o boji vědců s rakovinou, ale také o tom, že žádná práce nemůže člověka uspokojovat více než objevování nového.

„Já jsem byl za pozvání velmi rád. Myslím si, že zvlášť v dnešní době je velmi důležité motivovat mladou generaci a podat informace o tom, že výzkum může být atraktivní a má dopad. Navíc se vždy rád podívám do Olomouce, kde jsem z části vyrůstal a studoval. Takže moje návštěva měla minimálně dva důvody,“ řekl Bártek, který je absolvent zdejší lékařské fakulty. Působí jako vedoucí mezinárodní laboratoře Cell Cycle and Cancer v Kodani a vede jeden z týmů olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny. V Olomouci vystupuje na vědeckých sympoziích, pro tak velké publikum jako včera ale na své alma mater přednášel naposledy zhruba před pěti lety.

Organizátor Současné chemie Pavel Hobza připomněl, že letošní ročník má představit čtyři velké objevy české vědy posledního desetiletí. Profesor Bártek jich má ale na svém kontě celou řadu. Ne náhodou byly jeho práce citovány více než 41000 krát. „Nikdo v České republice nemá více citací. S H-indexem 108 patří profesor Bártek do kategorie označované jako nobelovská. Takových lidí není na světě mnoho,“ představil profesor Hobza svého hosta.

Samotný Bártek si podle svých slov nejvíce cení dvou objevů. „Z oblasti regulace dělení buněk to byl objev mechanismu, který buňky upozorní, jestli jsou schopné se dělit a zda se umí dělit bez chyby. Pochopili jsme, jak to molekulárně funguje a co to znamená pro rakovinu. Za druhý nejvýznamnější výsledek považuji objev toho, že naše buňky v sobě mají zabudovanou bariéru, která rozpozná nebezpečí nádorové přeměny. Dokáží bariéru aktivovat a většinou naštěstí zabránit tomu, aby se rozrostl zhoubný nádor. To, že tento mechanismus chápeme, dokážeme znalosti aplikovat a rozvíjíme různé cesty, jak nádor cíleně zničit a současně nepoškodit zdravé buňky, jsou pak navazující výzkumy,“ uvedl Bártek.

Během přednášky publikum přesvědčil, že nádorové buňky zná dokonale. „Hodně tomu rozumíme, pokrok je velký. Ale na druhé straně je spousta toho, co ještě nechápeme. Vše je velmi komplikované. Porozumíme třeba jednomu mechanismu, ale v nádoru může být pět nebo deset způsobů, jak tento mechanismus obejít. Je to neustálý boj a pořád nemáme strach, že bychom neměli na čem pracovat,“  objasnil Bártek. 

Nezapomněl ani složit poklonu publiku: „Srdce badatelovo plesá, když vidí na přednášce tolik lidí, zejména mladých. Jsem polichocen, že jste vydrželi až do konce a chtěl bych se přimluvit, aby alespoň někteří z vás se vydali na dráhu vědce.“

Po astrofyzikovi Jiřím Grygarovi byl Jiří Bártek druhým hostem letošního cyklu Současná chemie. Zájemci se mohou těšit ještě na biochemika Jiřího Šponera a rostlinného genetika Jaroslava Doležela. Přednášky se konají vždy ve středu od 15:00. Jejich záznamy budou postupně od příštího týdne dostupné na stránkách katedry fyzikální chemie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.