Jak uspět ve vědě? Antonín Holý posloužil jako inspirace

Zdeněk Havlas přiblížil vědeckou dráhu Antonína Holého.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 12. března 2015, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Štěstí, pracovitost a sebedůvěra patřily ke klíčovým faktorům, které dovedly jednoho z nejvýznamnějších českých chemiků Antonína Holého při výzkumu antivirálních látek k úspěšnému cíli. V aule přírodovědecké fakulty to ve středu řekl Holého blízký spolupracovník a bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR Zdeněk Havlas při další přednášce letošního desátého ročníku cyklu Současná chemie. 

„Byl to člověk velmi vzdělaný, miloval hudbu a perfektně ovládal několik jazyků. Byl velmi vstřícný a osobně jsme byli dobří kamarádi. Když ale někdo v práci fixloval, stal se z něho malý Napoleon, který rád využíval své moci i hlasu,“ charakterizoval svého někdejšího kolegu Havlas. Následně popsal historii výzkumu, jehož výsledkem jsou mimo jiné léky pro pacienty trpící AIDS nebo žloutenkou typu B.

Bez trpělivosti to nejde

Na základě Holého vědecké dráhy Havlas studentům poradil několik zásad, jimiž by se na cestě za vědeckými úspěchy měli řídit. Na samém počátku podle něj stojí správný výběr oboru a specializace ještě během studií. Pokud se na dráhu vědce vydají, musí se obrnit trpělivostí. „Trpělivost je naprosto nezbytná vlastnost výzkumníka a také musíte věřit, že dospějete ke zdárnému výsledku. Profesor Holý byl i terčem posměchu. Nenechal se ale nedůvěrou okolí odradit, přestože trvalo nějaký čas, než se ukázalo, že pravda je na jeho straně,“ řekl Havlas.

Vsadil na správné partnery

Podle něj je pro vědce velmi důležité i to, aby našli dobré partnery. Pro Holého to byl zejména virolog Erik De Clercq z Katolické univerzity v Lovani. Jejich společná cesta při vývoji řady účinných virostatik, z nichž zřejmě nejznámější je Viread používaný v léčbě AIDS, začala v roce 1976. Zaměřili na skupinu acyklických fosfonátů nukleosidů.

„Profesor Holý dokázal látky nejen připravovat, ale i získat partnery pro jejich biologické testování a posléze komerční partnery pro přípravu léků z těchto látek,“ připomněl již dříve Pavel Hobza, který cyklus Současná chemie vede. V tomto ohledu byl pro Holého další klíčovou osobností John Martin, jenž stál u zrodu americké firmy Gilead Sciences. Právě ta uvedla Holého léky na trh. Z licenčních smluv má ÚOCHB dodnes velký finanční prospěch.

Jubilejní ročník Současné chemie věnoval profesor Hobza nositelům České hlavy. Antonín Holý toto ocenění získal v roce 2007. Další laureát se na přírodovědecké fakultě představí 15. dubna. Bude jím zakladatel české dětské onkologie Josef Koutecký.

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.