Gymnazista pod vedením přírodovědců sklízí úspěchy, je navržen na Českou hlavičku

Tomáš Heger na levandulovém poli, kde vznikl nápad na jeho úspěšnou vědeckou práci.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 3. července 2015, 08:38 - Text: Martina Šaradínová

Ve vítězství v celostátní přehlídce SOČ v kategorii Zdravotnictví vyústila dosavadní spolupráce vědců z přírodovědecké fakulty a Centra regionu Haná a studenta olomouckého Slovanského gymnázia Tomáše Hegera, který sleduje obsah vonných silic v levanduli a jejich antiproliferační účinky. Nadaný gymnazista se podílel i na další práci, jež se v kategorii Chemie umístila na druhé pozici. Díky svým úspěchům je nominován na cenu Česká hlavička a zúčastní se vědecké konference v Izraeli.

Na samém počátku nynějšího úspěchu stála loňská účast gymnazisty na Polním kázání, které každoročně pořádá jedna ze součástí Centra regionu Haná – Výzkumný ústav rostlinné výroby. Biologická aktivita přírodních látek studenta zajímá již delší dobu, proto hledal v Holici inspiraci pro prázdninový výzkum.

Volba padla na levanduli

„Chtěl jsem pracovat s nějakou léčivou rostlinou. Zrovna kvetla levandule, takže jsem si ji po konzultaci s Karlem Duškem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby vybral. Začal jsem v létě se sběrem, pak jsem získával silice. Následně jsem pod vedením Lucie Rárové začal spolupracovat s Laboratoří růstových regulátorů a testovat biologickou aktivitu silic,“ popsal několikaměsíční úsilí Heger.

Zaměřil se na tři odrůdy levandule, které se pěstují právě v holické genobance. „Zkoumal jsem složení jejich silic a testoval jejich biologickou aktivitu. Testoval jsem na nádorových buňkách, jak na ně silice levandule působí, tedy zda zamezují jejich růstu. Tato antiproliferační aktivita je totiž jedním z parametrů, které se u látek s protinádorovým účinkem hodnotí,“ řekl Heger.

S vědci našel společnou řeč snadno

Spolupráci s olomouckými přírodovědci si velmi pochvaluje. „V Laboratoři růstových regulátorů se biologické aktivitě přírodních látek velmi věnují. Mají hodně zkušeností a mohou mi velmi poradit. Velmi ochotně se mi věnují i ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby. Zázemí a informace, které mi tato pracoviště poskytla, jsou to, na čem mohu stavět. Za to jsem hodně vděčný,“ přiznal student.

Slovy chvály nešetří ani Lucie Rárová, pod jejímž vedením gymnazista pracoval. „Tomáš je velmi nadaný a chytrý student, který svým zodpovědným přístupem dobře zvládl i praktickou práci v laboratoři. Také mě překvapil svým zápalem pro vědeckou práci, což není úplně běžné,“ uvedla Rárová.

Úspěchem v celostátní soutěži pro něj bádání nekončí. Naopak chce přes prázdniny navázat na loňskou práci a slibné výsledky potvrdit či ještě vylepšit.

Ovoce nese i spolupráce s chemiky

Společně s kolegou ze Slovanského gymnázia Martinem Vondrákem hodlá pokračovat i v práci Katalýza nukleolytických ribozymů, která vznikla i díky podpoře vědců z katedry fyzikální chemie. „Plánujeme práci rozšířit. Už proto, že s ní pojedeme na vědeckou konferenci do Izraele, kde bude také profesor Sidney Altman. Je spoludržitelem Nobelovy ceny za chemii za objev katalytických vlastností RNA, což je právě téma, jehož částí jsme se s Martinem zabývali. Rádi bychom se o tom s profesorem Altmanem blíže pobavili,“ vysvětlil Heger.

V příštím školním roce ho kromě vědecké práce a její prezentace čeká i maturita a výběr vysokoškolského studia. V této otázce má ale již celkem jasno, patrně zamíří na obor Biochemie. „Potkal jsem zde mnoho fajn lidí a myslím si, že studium tu může být zajímavé. Hodně se tu do vědy investuje, což je vidět i na technickém zázemí. Byl jsem i na exkurzích v Praze, ale Olomouc mě láká pořád nejvíc,“ potvrdil student, který před časem zorganizoval například návštěvu bývalé předsedkyně Akademie věd ČR Heleny Ilnerové na Slovanském gymnáziu a přírodovědecké fakultě.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.