Centrum regionu Haná získalo ochrannou známku

Centrum regionu Haná má ochrannou známku na logo i název.
Koláž: Žurnál UP
pátek 2. října 2015, 13:21 - Text: Martina Šaradínová

Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) získalo v těchto dnech ochrannou známku. Úřad průmyslového vlastnictví již dříve potvrdil jedinečnost loga vědeckého pracoviště, nyní se ochrana vztahuje i na název centra.

 „Museli jsme potvrdit unikátnost ve vztahu k činnostem, které provádíme. Od výchovy a vzdělávání, přes vědecké a technologické služby a související smluvní výzkum až po zemědělské, zahradnické a lesnické služby,“ řekl technologický skaut CRH Libor Hájek. Podle něj centrum svůj název používá už několik let, dosud ale bez oficiální ochrany před jeho možným zcizením či zneužitím.

Přihlášku na ochrannou známku podalo centrum na počátku loňského roku. Úřad průmyslového vlastnictví v takových případech následně vždy zjišťuje, zda předmětem přihlášky není označení, které je nezpůsobilé k zápisu do rejstříku. Tedy zda se například neshoduje s jinou dříve zapsanou ochrannou známkou či se nejedná o klamavé nebo nepravdivé označení. Ochrannou známku Úřad průmyslového vlastnictví vydává vždy na deset let, poté lze požádat o prodloužení platnosti oprávnění.

Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský průzkum je společným pracovištěm Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Funguje od roku 2013 v areálu přírodovědecké fakulty v Holici. Mezi úspěchy centra patří například vylepšování užitných vlastností ječmene pomocí genetické modifikace nebo zisk amerického patentu na sloučeninu Incyde odvozenou od rostlinných hormonů, která má zlepšit výnosy zemědělských plodin a o kterou projevil zájem komerční sektor. Vědecký tým vedený Jaroslavem Doleželem měl zásadní podíl na mezinárodním projektu čtení složité dědičné informace pšenice.

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.