Centrum regionu Haná proniklo na stránky Lab Times

Repro: Žurnál UP
úterý 30. září 2014, 11:12 - Text: Martina Šaradínová

Vědecký tým z oddělení buněčné biologie Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) se probojoval se svojí prací na stránky Lab Times, jednoho z nejpopulárnějších Life Science časopisů v Evropě. Podle dostupných informací se jedná o jednu z prvních prezentací tuzemské laboratoře v tomto periodiku.

„Je to pro nás milé překvapení, protože časopis Lab Times má výborné renomé, distribuují ho na přední evropské vědecké instituce a o jeho kvalitě se pozitivně vyjádřili i někteří nositelé Nobelových cen a další významní evropští vědci z biomedicínského výzkumu,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu CRH Jozef Šamaj.

Článek o olomouckém pracovišti pojednává o chování rostlin vystavených solnému stresu. Pokud se ocitnou v zasoleném prostředí, zaktivizují svůj specializovaný enzymatický mechanismus, který jim pomůže se se zátěží vyrovnat a přizpůsobit se prostředí. Hlavní roli v tom hrají specifické enzymy nazývané mitogenem-aktivované proteinkinasy.

„Článek vyšel v části Journal Club, do níž si redaktoři časopisu sami vybírají příspěvky, které je zaujmou tématem, kvalitou zpracování i aktuálností. V našem případě to byl článek publikovaný v Journal of  Experimental Botany, který se stal základem textu. Mírně se ale rozšířil o naše další publikace,“ uvedl Šamaj. Celý článek je dostupný ZDE.

Vědecký tým pod vedením profesora Šamaje má za sebou celou řadu úspěchů. Nedávno ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny přišli na způsob, jak pozorovat živé buňky v dosud nevídaných detailech. Super rozlišovací mikroskopii založenou na strukturním osvětlení buněk využili jako první na světě pro zkoumání živých rostlinných vzorků. Díky tomu vidí buněčné děje v pohybu, a navíc v rozlišení, které bylo ještě nedávno pro běžnou mikroskopii nepředstavitelné.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.